ЧЕЗ откри първия си фотоволтаичен парк в България


 
Вчера ЧЕЗ официално откри фотоволтаичната централа „Орешец" в с. Гара Орешец, Видинско. Съоръжението е на стойност 10 милиона евро и е с инсталирана мощност от близо 5 мегавата. По предварителни изчисления през следващите 15 години електроцентралата ще произвежда по 5762 мегаватчаса "зелена" енергия годишно, с които може да се осигури електрозахранване за 3840 домакинства, съобщават от пресцентъра на дружеството.
 
Фотоволтаичната централа е разположена на площ от 100 декара. Тя е построена на мястото на изоставена дървопреработвателна фабрика в промишлената зона на селото. Освен в централата ЧЕЗ инвестира и над 150 хил. лева в рехабилитация на мрежата и съществуващата подстанция в района. Новото съоръжение ще спестява около 6900 тона въглеродни емисии годишно.
 
"Нашият проект е една, макар и малка, стъпка към постигане на целите на страната за 16% дял на енергията от ВЕИ в общото крайно потребление до 2020 година", заявиха от ЧЕЗ България.
 
ФВЕЦ „Орешец" е първата инвестиция на ЧЕЗ във възобновяеми енергийни източници в България. Тя е осъществена в рамките на поетия от ЧЕЗ ангажимент при приватизацията на ТЕЦ "Варна" да вложи общо 40 млн. евро в проекти за зелена енергия в страната.
 
Фотоволтаичната централа "Орешец" е проектирана и построена за три месеца от германската компания „Солеа", а управлението на проекта бе възложено на един от водещите инвеститори на пазара на възобновяема енергия в Източна Европа – „Континентал уинд партнърс".

 

Вашият коментар

research symptoms