Приказна къща, строена 26 години

Трябва да знаем колко много работа се влага във всеки квадратен сантиметър


Крис Мартин сравнява изграждането на своя дом с движението за бавно хранене. Казва, че тя е била 90 процента годна за живеене в рамките на първите три или четири години от започването на строителството, Започнал да я гради още в края на 80-те години и продължил над 2 десетилетия, за да създаде вълшебната си къщичка в сегашния ѝ вид – дом, подобен на къщурка от приказките, която ще продължи винаги да се развива. Намира се в в Блумингтън, щата Индиана, и е заобиколена от три страни от гора. Простира се на 185 кв. м. и има куп интересни подробности, включително кули с вид на шапка на вещица, кръгла пристройка, облицована с местен варовик, картонени стълбове на верандата, пълни с бетон и украсени с цветни мозайки, както и куп странни екстри като вакуумната система, вградена в стените!

Chris-Martins-Fairytale-House-in-the-Forest-LEAD
Chris-Martins-Fairytale-House-in-the-Forest-10

Крис започнал да работи по дома си през 1980 г., което може да изглежда като „тъмните векове“ за някои млади читатели, но трябва да се има предвид, че това му е дало възможността да има достъп до напълно различен набор от материали и технологии, към които е прибавил радикално независима философия, която на повечето съвременни дизайнери липсва. Той искал дом, който да отразява ценностите на семейството му, и не се побоял да свърши необходимата тежката работа, за да го направи такъв – по начина, по който нашите предци биха го сторили – на ръка. Един прост пример е това, че Крис е използвал слънчева пещ, за да изсуши своя дървен материал, и е разработил инструмент за разбиване на деветте тона варовик, които купил от местен източник, за да облицова кръглата пристройка. Учудващо е, че след всички тези години на бъхтане той не изглежда уморен и прегърбен, а по-скоро лети около дома си и градината с изключително лека походка.

Chris-Martins-Fairytale-House-in-the-Forest-9

Chris-Martins-Fairytale-House-in-the-Forest-6

Крис използвал надуваем „балон“, за да построи кръглите кули, но каза, че допълнителните усилия за този подход определено си струват.„Това е един лесен за начин да се направят овални стени,“ каза той, „а кръглите форми създават естествено усещане“.Купил е повечето от техниката за построяването, вместо да я наема или да вика майстори.Сам е направил мазилката си, а двойно остъклените прозорци с южно изложение помагат за натрупването на топлина в дома.Входа и кухнята оформил около рамката на един стар прозорец от църква, която много обичал, и използвалразлични видове „спасени“ дървени елементи за останалата част от дома.

Chris-Martins-Fairytale-House-in-the-Forest-3

Сам е оформил и варовиковите плочи, с които е облицовал дома. Казва, че в този район варовикът е много мек и затова е лесно да се работи с него. Погрижил се в дома да има още естествена вентилация, която да ги спасява от зноя в невероятно влажното лято.

Chris-Martins-Fairytale-House-in-the-Forest-4

Има и още много други подробности, но е достатъчно да се каже, че този човек и семейството му са създали специален, уникален дом, който е в духа на техните своите лични ценности.

Chris-Martins-Fairytale-House-in-the-Forest-8

Chris-Martins-Fairytale-House-in-the-Forest-2

 

Крис казва нещо интересно за своя шедьовър: „За мен това е още един начин хората да поемат контрола върху живота си и да бягат от изграждането на прекалено големи неща, знаейки точно колко много работа се влага във квадратен сантиметър“.

Chris-Martins-Fairytale-House-in-the-Forest-5

Chris-Martins-Fairytale-House-in-the-Forest-1

Приказна къща, строена 26 години
5 (100%) 4 глас(а)