Да прокараш път през планината

Път се строи не само с милиони. Понякога чук и длето са достатъчни. И много любов.


Тадж Махал е не само един от символите на Индия, но и история за любов. Любовта към покойната съпруга. И любовта на архитекта към дъщеря ѝ.

taj_mahal

Малко са хората, които никога не са чували за Тадж Махал, построен за 21 години от 20 хиляди работника. Така е, когато си император и изпълняваш последното желание на любимата жена.

Векове по-късно друг индиец отново показва какво са любовта и човешкия дух. И че границите ни са точно там, където сами ги поставим.

dashrath-manjhi-mountain-man

Дасхратх Манджи е роден през 1934 г. в беднотията на селцето Гахлоур близо до гр. Бихар, област Гая. Близо, близо… на 1-2 км по права линия. По пътя трябва да се пътува над 70-80 км, което си е доста далеч и хората обикновено преминавали през хълмовете Гехлоур.

Фалгуни Деви,  съпругата на Дасхратх, пострадала при инцидент в тези хълмове, когато носела обяда му и се подхлъзнала. Явно наранила не само крака си, но поради липсата на лекар наблизо, починала. Тази нощ през 1959 г., в мъката си, мъжът пожелал никой повече да не бъде сполетян от съдбата на жена му и решил да прокара път през хълмовете, за да улесни достъпа до медицинска помощ.

Всичко, което имал, било мъка, любов, чук и длето.

manjhi-real-1

Всички му казвали, че е невъзможно, че е полудял и други такива ободряващи и окуражаващи думи, но това само увеличило решителността му и Дасхратх започнал да прорязва пътя сред скалите. Всеки ден след дълги часове работа на полето, той се качвал в планината и работел до след залез слънце. Постепенно хората спрели да му се подиграват и започнали да му помагат с храна и инструменти. Нарекли го Планинския човек.

art2

Отнело му 22 години, без имперски богатства и пари по европейски проекти, без хиляди работници и доверени фирми. От 1960 до 1982 г. издълбал прорез в скалите 110 м дълъг, 9 м широк и дълбок на места до 7.6 м, за да оформи път през планината, през хълмовете Гелхоур. Неговият път скъсява разстоянието между селото и близкия град с десетки километри. Въпреки подигравките, човекът от планината променил за добро живота на всички в Галхоур.

Dashrath-Manjhi-2

През 2006 г. дори е предложен за награда Padma Shree в областта на социалните дейности. Тогавашният министър на областта Нитиш Кумар предлага изграждането на 3 км асфалтов път и болница на името на Дасхратх Манджи в Галхоур.

dm6bhPv

Dashrath_Manjhi

Въпреки че според Закона за защита на дивата природа хълмовете Гелхоур са защитени и прокопаването им е престъпление, както и продажбата на каменните късове, делото на бедния индиец, въоръжен само с чук и длето, тъгата и любовта си, продължава да е източник на вдъхновение за мнозина.

dasrath-manjhi-road-550x412

dasrathmanjhiroad

Dashrath+Manjhi+road

original

Дасхратх Манджи умира на 17 август 2007 г. от рак в медицинския институт в Ню Делхи. Погребан е с държавни почести. Преди две години официално излиза и филм за живота му, правата за който дава на смъртното си легло.

manjhi

Да прокараш път през планината
4.8 (96.67%) 6 глас(а)