Общински път затворен от кмет заради интереси на офшорка?

Кайманската офшорка с апетити за застрояване на терена


снимки: Mediapool, OFFNews

 

Дни след като след скандал и бой стана ясно, че тъстът на депутата от ДПС Йордан Цонев събира незаконно такса за достъп до плажа в Силистар, по информация на Mediapool в събота на стария път между Приморско и Созопол е издигната първата в историята ограда върху общински път от републиканската пътна мрежа, с което достъпът до плажа „Алепу” (Шофьорския плаж) стана възможен само след такса „Паркинг”.

1

4

Животът на въпросната ограда приключи. На мястото ѝ стърчи само един кол, парапетите от оградата са захвърлени в канавката, а някой грижливо е запълнил дупките в асфалта, причинени от коловете на оградата, според Владимир Йончев от OFFNews.

1

Според разследване на OFFNews, оградата е поставена след заповед на кмета на Созопол Панайот Рейзи от 21 юли – след края на работния ден, и влизаща в сила от следващия ден. Мотивите са, че пътят преминава през красив ландшафт, а „в обхвата на пътното платно съществува порочната практика на безразборно паркиране на МПС, които са собственост на плажуващите”.

Огражденията блокираха достъпа на почиващите от Дюни, Смокиня, Веселие и Каваците към Приморско и на туристите в „Свети Тома“ към Дюни, Веселие, Каваците и Смокиня. Години наред достъпът до комплекса „Свети Тома“ до главния път Созопол-Приморско беше отрязан и колите бяха принудени да удължават с около 22 км пътя си в посока Приморско и да преминават през красивия ландшафт…

Според Mediapool, теренът е собственост на офшорка от Каймановите острови, която у нас се представлява от „Аркутино” ЕАД, ръководено от канадския гражданин Мустафа Гези Кериба. В полза на „Аркутино” ЕАД с решение от 15 април 2015 г. ВАС заличи от картата на резерват „Ропотамо” дюните в защитената местност. МОСВ обжалва решението.

Според OFFNews при новопридобитите имоти на „Аркутино” ЕАД преминава друг затворен път – най-старото шосе между Созопол и Приморско. То е затворено от десетилетия, като официалното обяснение е свлачища.

research symptoms