Датски архитекти проектират китайската Силициева долина


Датската архитектурна фирма Henning Larsen Architects спечели международен конкурс за проектиране на Shenzhen Bay Headquarters City – нов квартал в южния китайски град Шънджън с площ от 5,5 милиона квадратни метра. Разработен съвместно с две други местни фирми, зеленият и устойчив план на Henning Larsen Architects ще подпомогне за бетонирането на идеята, че Шънджън е китайската Силициева долина – център за иновации в страната.

Критична част от ролята на Shenzhen Bay Headquarters City е да съедини бизнес района с бреговата линия и да подчертае пешеходната градска среда – нещо, което китайските планови органи отдавна са пренебрегнали в полза на автомобилния трафик. В подхода на Henning Larsen Architects, колите ще бъдат изведени в подземна мрежа от пътища и магистрали, така че автомобилите рядко ще бъдат наблюдавани над земята в обществени зони. Освен това централната ос на плана ще се състои от линеен воден път, който визуално и физически свързва района с два по-големи водни обекта.

„Нашият дизайн цели да превърне Шънджън в крайбрежния град, който винаги трябваше да бъде“, казва Клод Годефрой, партньор и дизайнерски директор в хонгкомгския офис на Хенинг Ларсен. „За да създадем привлекателна брегова линия, ние поставихме търговски и културни съоръжения на метри от морския бряг, така че гражданите най-накрая ще могат да се насладят на атмосферата на Шънджънския залив в активна градска среда като в Сидни, Сингапур или Копенхаген.”

Архитектите също искат да въведат по-порести градски пространства. Вместо да създават масивни търговски центрове, които седят под високи сгради, Хенинг Ларсен предлага да се разположат по-малки сгради между небостъргачите и да се заровят частично под земята. Порестата природа на града ще оптимизира достъпа до морския бриз, за да се пребори с ефекта на градския топлинен ефект. Като част от своята визия за генералния план, фирмата планира също да засади 10 000 дървета, покривни градини и растителни острови, за да помогне за охлаждане на околната среда и създаване на местообитания за птици и насекоми.

Източник: Inhabitat.com

Датски архитекти проектират китайската Силициева долина
Гласувайте за тази статия

placeholder