Холандски архитекти реновират колосален блок


 

 Холандските студия  NL Architects и XVW Architectuur са успели да реновират една от най-големите жилищни сгради в Холандия, възстановявайки фасадите на блока от 60-те години, но оставяйки жилищата да бъдат специално персонализирани от собствениците си.

Сградата Bijlmermeer е проектирана през 60-те години от холандския архитект Fop Ottenhof като част от генералния план на Siegfried Nassuth за район на югоизток от Амстердам. Целта е да осигури по-добро настаняване за живеещите в разрушителните квартали на града. Но наскоро се появят опасения в нестабилност на сградата, излагайки я на риск от разрушаване. През 2011 г. протести настояват за спешни мерки като изискват изготвянето на икономически план за обновяване на комплекса. Това поражда активната намеса на NL Architects и XVW Architectuur, които вече са селектирани за тазгодишната награда Mies van der Rohe.

„Bijlmermeer е бил първоначално замислен като зелена и просторна алтернатива на – по това време – разпадащия се вътрешен град“, обясняват архитектите, които преименуват сградата deFlat след нейното обновяване. „Това беше много оптимистично начало, но скоро ентусиазмът за тази радикална жилищна зона беше засенчен от страха от неизвестното“, добавиха те. „Подложен на лошо икономически управление, липса на прозрачност, неадекватни политики, липса на разбиране и лоша поддръжка, сградата се превърна в бавно разпадаща се паралелна вселена“.

Огромната 11-етажна сграда е с дължина 400 метра и е част от огромен имот, разположен в шестоъгълен план, който е дом на 100 000 души. Това е единственият останал блок в района, запазвайки неговите оригинални характеристики, вдъхновени от CIAM (Международен конгрес на модерната архитектура) – група, създадена през 20-те години от изтъкнати европейски архитекти, включително Le Corbusier, за решаване на социалните проблеми чрез архитектурата. Подобно на повечето следвоенни жилища, основният план за имота използва пространството като го разчупва на различни нива, за да отделят пешеходците от автомобилите, с различни високи пътеки и алеи, подходящи за бавно и по-натоварено движение.

Над 50 архитекта влязат в състезанието, за да ремонтират сградата, с предложения, вариращи от студентски жилища до приюти за бездомни. Архитектите на NL Architects и XVW Architectuur, чието проект  е със заглавие  „Klusflat“, което се превежда от холандски като „направи го сам“, е вдъхновено от концепцията за създаване на нов жилищен модел, в който хората сами да ремонтират апартаментите си.

Архитектите обновяват само основната конструкция и апартаментите са оставени необзаведени, така че жителите да могат да задоволят личните си предпочитания и дори да комбинират два или повече апартамента вертикално или хоризонтално. В огромния блок сега се намират 500 апартамента. „Бъдещите жители биха могли да купят самия апартамент, тоест черупката му, на изключително ниска цена и след това да я ремонтират изцяло според собствените си желания – „направи го сам““, споделят архитектите.

Значителна промяна, извършена от екипа, е преобразуването на приземния етаж, който преди бил смятан за „мъртво пространство“ заето само от складови помещения. Такива има вече на по-горни етажи, което прави входната зона достъпна за използването й като публично пространство. В него сега се намират работни и детски заведения, достъпни директно от паркинга, до който се намират.

За да се отворят фасадата и пространствата въобще, са добавени и допълнителни асансьори, което от своя страна подобрява качеството и ефективността на общите, въздушни площи. Максималното разчупване и разширяване елиминира усещането за затворен екстериор, характерен за миналото, като така постига целта си да“ хуманизира архитектурата“ на жилищния комплекс.

Балюстрадите се подсилват като се разкрива предварително излят бетон, а непрозрачните елементи на фасадата са заменени със стъкло. Вариациите на различни рамки предлага на жителите възможност да избират външния вид на този стъклопакет, от плъзгащи се врати до вдлъбнати рамки, които правят място за растения.

„Повечето опити за обновяване на жилищни плочи в Bijlmer са се съсредоточили върху диференциацията, целта вероятно да се отървем от униформата.“, казват архитектите. „Но след две десетилетия на индивидуализиране, фрагментация, атомизация изглежда привлекателна идеята за действително укрепване на единството: преосмисляне на цялото!“ , те продължават, „Вече е време да укрепим това, което вече е там: да разкрием и да подчертаем вътрешната красота!“

 

Проектът е в листата за наградата Mies van der Rohe Award 2017, заедно с други четири проекта. Победителят от наградата от € 60 000 ще бъде обявен този месец 2017 г. Стискаме палци!

 

 

 

Източник: dezeen

Гласувайте за тази статия