Детските площадки в София не са безопасни


Доброволческа кампания за освежаване на детски площадки започна вчера, 17 април. Инициативата се казва „Презареди детската площадка“ и е организирана от майки, разтревожени за състоянието на детските площадки в столицата. Кампанията предвижда първо да се освежат площадките в София, а после и в други градове по страната, съобщи БНР.

Мая Цанева, една от организаторките на инициативата, заяви, че доброволците работят с мобилното приложение „АзКметът“, чрез което докладват за нередности на общинските терени. Чрез приложението всеки гражданин може да заснеме квартална площадка, която има нужда от обновяване, и да сигнализира обществото за това.

За подадените сигнали кампанията предвижда да се търси общинско съдействие. Ако бъдат осигурени материали доброволците обещават да обновят детските площадки, като се предвижда ремонт, боядисване, озеленяване и други.

Според Цанева в София има между 1800 и 2000 детски площадки, от които 80% не са безопасни за децата.

Сигнали може да се пускат в мобилното приложение до 15 юни, след което доброволците ще работят по обновяването на площадките до октомври. Предвижда се провеждането на демонстративна акция на 22 април в квартал „Стрелбище“, където ще бъде обновена площадката срещу 127-о ОДЗ.

 

 

Източник: cross.bg

Детските площадки в София не са безопасни
Гласувайте за тази статия