Днес отбелязваме Архангелова задушница


Задушницата в събота преди Архангеловден (Мъжка или Арахангелова задушница) е „Велика задушница“. В този ден си спомняме за загиналите воини. Ритуалът повелява да се раздават сладкиши, бонбони, плодове, варено пилешко месо, вино. Освен на близките, се раздават и на хората около съседните гробове, дори и да са непознати.

На Архангелова задушница, или наричана още Голяма задушница, се правят общи трапези. Това е последната за годината задушница, затова на общата трапеза на гробищния парк се поставят седем различни ястия (между които любими на починалия), за да „чуят“ благослова на мъртвите в настъпващите коледни пости.

Първата хапка се слага на земята, а първата глътка вино се излива, не се пие и споменаваме починалите с думите „Бог да прости“. Старите хора казват, че видиш ли мушица или пеперудка да жужи около тебе на този ден, значи душата на покойника е дошла.

Някои твърдят, че Архангелова задушница се нарича още „войнишка“, защото през годините точно през ноември България започва участието си в много войни, в които са загиват безброй млади момчета. Това са Сръбско-българската, Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война.

Много общини обявиха, че в събота градският транспорт пътува по делнично разписание или ще бъдат пуснати повече автобуси. Това се случва в градове като София, Пловдив, Стара Загора, Варна, Бургас, Димитровград и др. Във Велико Търново ще бъдат осигурени две допълнителни автобусни линии, по които возенето е безплатно.

Бургас пък ще отбележи Архангелова задушница с общоградско възпоменание.  Поменът за душите на починалите ще започне в 10:00 часа на площада пред Дома на покойника в гробищния парк с изпълнение на траурна музика от Бургаския духов оркестър.
В 10:30 ще се отслужи заупокойна молитва. След церемонията по инициатива на Община Бургас ще бъдат поднесени цветя на гробовете на видни граждани, оставили трайна диря с делата си. Сред тях са благодетелят на Бургас Александър Георгиев – Коджакафалията, поетесата Петя Дубарова и композиторът Георги Шагунов.
От 11.30 часа пред Паметника на загиналите от 24-ти Приморски полк пред Военния клуб ще се проведе военен ритуал – панихида и полагане на венци и цветя по случай Архангелова задушница.

Днес отбелязваме Архангелова задушница
Гласувайте за тази статия

placeholder