Дом изпълнен с дневна светлина изглежда по-широк


Дневна светлина, свеж въздух и зеленина запълват този енергийно ефективен соларен дом, който изглежда много по-голям от реалния му размер. Студенти от Университета за наука и технологии в Мисури проектират това жилище от нулата. Те го кръщават SILO, което е кратко за „Smart Innovative Living Oasis“. Вдъхновен от архитектурата на селските къщи, SILO съчетава естетика с най-съвременна технология, за да създаде домашен и напълно автоматизиран уют.

Именно технологиите са в сърцето на SILO. От системата HVAC до осветлението, тези инженерни системи работят съвместно, за да създадат удобно и енергийно ефективно жилищно пространство. Системата за наблюдение на енергийните разходи изпраща обратна информация до централната система за контрол, за да подобри ефективността и включва възможността да подаде излишната енергия, генерирана от соларния панел на покрива от 8,5 kW, обратно към мрежата. Собственикът на дома може да контролира ръчно всички системи чрез смартфон или гласови команди.

SILO разполага с гъвкав отворен план, който подчертава гледката на открито и достъпа до естествена светлина. Светлият дом се усеща много по-голям от реалния му размер, благодарение на високия таван и остъклението. Вводна система захранва красива зелена стена, докато обработената вода се използва отново за напояване. Глинена мазилка, направена отчасти с рециклирани материали, се използва като стенна боя и има преимущества на пречистване на въздуха и регулиране на влажността. SILO е проектиран и построен за изложение на американското министерство на енергетиката Solar Decathlon 2017 и ще се завърне в Мисури, за да бъде част от еко-селището на университета.

Източник: Inhabitat.com

Снимки: Mike Chino

Дом изпълнен с дневна светлина изглежда по-широк
5 (100%) 2 глас(а)