Дом на виното показва пасивни стратегии за хладина сред жегите


Този посетителски център за любителите на виното в Тайланд може да накара всеки да се замечтае, поседнал на прохладната веранда с чаша гроздова напитка в ръка с гледка към красивото лозе. Проектиран и построен от Силвия Дох от Soh Design Studio, той е част от изба Хуа Хин Хилс. Това е разкошна традиционна тайландска сграда извит покрив, който демонстрира използването на местни естествени материали като бамбук, ратан и дърво. Ефективното охлаждане е необходимост в горещия и влажен климат на Тайланд, затова тук са приложени традиционните пасивни стратегии за охлаждане.

Посетителският център „Сала“ въвежда посетителите в света на местното лозарство и енология, като предлага традиционни местни вина и фини ястия. Изложбата на местни вина служи като вход към центъра. След това посетителите биват привлечени към вино бар и бистро. Има и магазинче, подземна винарска изба и пространство за срещи. Тайландската строителна традиция присъства навсякъде в павилиона – голям извит покрив, покрит с кедрови цигли, разкрива традиционния дизайн за целия регион – той помага с пасивно охлаждане. Местни материали като тухли, бамбук, ратан и дърво са използвани за изгражданетона авилиона и също насочват вниманието към традиционната тайландска архитектура.

За да запази центъра хладен, дизайнерският екип е приложил различни стратегии: големи, отворени пътеки, платформи със сгъваеми прозорци и врати, високи покриви, щедри надвеси и повдигната конструкция. Всичко това насърчава естествената вентилация. Цялата структура е замислена за улавяне на преобладаващите ветрове и засенчване от горещото следобедно слънце. Големите прозорци вкарват много естествена светлина във вътрешността и осигуряват отлична гледка към лозето долу. Виното се съхранява под земята – в избата, за да го запази хладно с минимално използване на енергия.

Дом на виното показва пасивни стратегии за хладина сред жегите
Гласувайте за тази статия