Духът на Барселона събран в едно жилище


Colombo и Serboli Architecture направиха място от цветни помещения и розова баня истински дизайнерски хит. Този апартамент с отворен план се намира в  историческия квартал Ел Борн в Барселона.

Апартаментът се намира в жилищна сграда от 13-ти век. Собственикът, млада италианка, която работи в модната индустрия, се обръща към архитектите, за да преработи дома си, да включи допълнително място за съхранение и нова баня за гости.

Имотът с площ от 65 квадратни метра е разполагал с предимно тъмно разпределение на помещенията – две спални с лице към улицата и една спалня, която е близо до входа и пречи на достигането на светлината в централните общи части.

От архитектурното бюро решават да пренаредят напълно апартамента, да разрушат всички съществуващи преградни стени, за да се привлече вниманието към високите четири метра тавани и големите балконски прозорци.

За да отделят входа от основната жилищна площ, архитектите създадват преграда с място за съхранение на пълна височина, където клиентът може да сложи дрехите си и други вещи. Тъмносиньото шкафче разполага с контрастираща розова ниша и врата.

В съседната зона са холът и трапезария , които са доминирани от оранжевия цвят на коралите. Същото важи и за тоалетната за гости – отвътре, помещението е с румени отенъци и кръгло огледало.

Възстановена е и дървената дограма с дървените щори, вместо да се сменя. „Предизвикателството на проекта бе предимно структурно, тъй като ненатоварените стени са придобили с времето структурна стойност, така че, като се освободим от тях, за да възстановим огромното пространство, трябваше да ги заменим със стоманени греди, които сега подсилват части от древната структура „, казат архитектите Матео Коломбо и Андреа Серболи пред Dezeen.

„С новия дизайн искахме да подчертаем всички оригинални елементи като същевременно подобрихме новооткритите големи пространства“, казват още те.

Източник: Dezeen

Снимки: Roberto Ruiz

Духът на Барселона събран в едно жилище
Гласувайте за тази статия

placeholder