Двойка си построи къща от пръст, стари гуми и бутилки


Никога не е лесно да изградиш дом с двете си ръце, а още по-рядко ти струва евтино. Една амбициозна двойка успя да създаде красив малък дом за под $ 10 000 и то със собствени сили. Тейлър и Стеф Боде от Nomadic Roots създадоха устойчивото си земно жилище от 52 квадратни метра използвайки предимно природни или рециклирани материали.

Двойката била вдъхновена от дизайнерските идеи на мечтателя архитект Майк Рейнолдс и неговата компания Earthship Biotecture. Така Тейлър и Стеф се фокусират върху създаването на устойчив дом, който да използва пасивни функции, за да остане комфортен през сезоните без климатици или отопление.

Първата задача на двойката била да си намерят идеалното парче земя, а след това започват бавно строителния процес. Преди да започнат проекта, те подготвят и схема за периметъра около дома, с което да увеличат максимално потенциалната топлинна маса. Построен на южният склон на хълм, източните, западните и северните стени на дома са вкопани под земята, изолирайки го и осигурявайки стабилни вътрешни температури. Според собствениците „стилистичните елементи са вторични за създаването на функционална и  компетентна структура, която е подходяща за околната среда“.

За да се създаде рамката за къщата, двойката отрязва две млади дървета от съседната горичка. Сайдингът и облицовката са изработени от стари дървени огради. За останалите строителни материали Тейлър и Стеф претърсват различни места, за да намерят изхвърлени материали, които биха могли да бъдат рециклирани. Те откриват нови приложения за безброй изхвърлени предмети като автомобилни гуми, стъклени бутилки и алуминиеви кутии. Всички прозорци и врати на дома са от боклука или открити безплатно на Craigslist.

Макар по-голямата част от стените да са вкопани, многото прозорци изпълват интериора с изобилие от естествена светлина. Двойката създава и пръстен с пясък, глина, слама и вода, който използва за градинка. След като полагат сместа, те го завършват с конопено масло, за да създадат топъл, мек вид. Обзавеждането е с втора ръка мебели и такива, които те сами са сглобили.

Източник: Inhabitat.com, Apartment Therapy

Двойка си построи къща от пръст, стари гуми и бутилки
Гласувайте за тази статия

placeholder