Екозащитниците пращат на съд решението за втори лифт в Банско


Природозащитници протестират в 12 града срещу решението на правителството да се строи в Национален парк „Пирин“. Те искат взетото на последното за 2017-а година заседание на МС решение за парк „Пирин“ да се отмени.

Защитниците на Пирин настояват и за оставката на екоминистъра Нено Димов.

Протестиращите са категорични, че природата трябва да се защити. Екозащитниците протестират едновременно в София, Свиленград, Свищов, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Велико Търново, Дупница, Казанлък и Смолян.

Протестът е под надслов „Спасете Пирин. Спасете България“. Природозащитниците разпънаха огромен плакат „Пирин е в беда. Спасете го сега“. Те са категорични, че протестът е граждански.
„Да, плащат ми – мечката, кълвачът и черната мура“, „Българската земя е наша обща майка“, „Ние обичаме България. А вие?“, „ЦЕко министерство“ са част от издигнатите плакати. Участниците в протеста скандират „мафия“ и „оставка“.

Еколозите твърдят, че решението да се разреши втори лифт на Банско, ако има екооценка, е незаконно. Според тях застрояването на планината ще е 48%, като това поставяло в риск вековни гори . По думите им Нено Димов саботирал основната функция на екоминистерството- да опазва природните богатства на България.

Протестите на екозащитниците ще продължат докато се спази законът.

Източник: Агенция КРОСС

Екозащитниците пращат на съд решението за втори лифт в Банско
Гласувайте за тази статия

placeholder