Емблематична къща на Франк Лойд Райд се продава за 23 млн. долара


По-рано тази седмица eмблематичният дом „Енис“ на Франк Лойд Райт е официално на пазара за внушителните 23 милиона долара. Уникалната резиденция е построена в стил като излязла от Индиана Джоунс, макар много дръги да я оприличават на будистки храм. Тя е построена от легендарния архитект Франк Лойд Райт през 1924 г. и е била предназначена за търговеца на дребно Чарлс Енис и съпругата му Майбъл. Оттогава къщата има богата история на загубени битки срещу майката природа.

 

Домът, вдъхновен от любовта на Франк Лойд Райт към архитектурата на маите,е бил сериозно повреден от земетресението в Нотридж от 1994 г .; след това през 2005 г. проливни дъждове довеждат до още по-голяма разруха. През 2011 г., когато милиардерът Рон Бъркли закупи имота за 4.5 млн. долара, започва дълъг път на реставрация и ремонти. Според Бърк, той е похарчил близо 17 милиона долара, за да възстанови дома.)

През годините резиденцията е присъства в десетки филми, телевизионни предавания, модни шоута и музикални видеоклипове през годините, включително „Туйн Пийкс“, „Бъфи: убийцата на вампири“, „Час пик“ и най-вече „Блейд Рънър“ като често даже бива наричана така.

Къщата се простира на 560 квадратни метра и разполага с четири спални и три бани върху парцел на хълм с площ от 0,83 акра, откъдето се открива спираща дъха гледка към Лос Анджелис. Къщата реално се състои от две структури: основното жилище и отделен отсег с гараж с помещения за гости на върха. Тя е впечатляваща със своята сложност – екстериорът се състои от повече от 27 000 гравирани гранитни блокове, подредени така, че да изглеждат сякаш се издигат от древни руини. Вътре интериорът е не по-малко впечатляващ:  дълга вътрешна лоджия с мраморен под, подобен на мавзолей, свързва множество жилищни помещения, които имат същите текстурирани блокове като екстериора, съчетани с геометрични оловни стъкла и подове от твърда дървесина. Ефектът е ефирен като фасадите на южната и северната стена на къщата са облицовани с прозорци, за да прониква повече естествената светлина.

Стаите са обзаведени с трапезария в стил на катедрала, който се отличава с висок таван, камина и великолепно оформен прозорец предлагащ изумителни гледки към центъра на Лос Анджелис и втори, без рамков прозорец, който дава на жителите чувство на плаващ над града замък. Просторната всекидневна е подобна, отново с висок таван, с мозаечна камина и няколко колони, изработени от добре подредените гранитни блокове. На друго място в къщата има кухня с черно-бели плочки, уютна библиотека с достатъчно прозорци и на по-ниско ниво е отделна стая с извит бар и открита камина. Всяка от баните в къщата се отличава с различнен дизайн. Зад дома, множество стъклени врати се отварят към широка тераса с малко езеро и голям басейн, който вероятно е бил добавен някъде след 1940 г., когато имотът е закупен от радио-издателя Джон Несбит.

Снимки: Architectural Digest, Forbes

Емблематична къща на Франк Лойд Райд се продава за 23 млн. долара
Гласувайте за тази статия

placeholder