Facebook показа разширение към главната си сграда


 

Facebook наскоро разкри поглед в MPK 21, най-нововото разширение на сградата проектирана от Франк Гери и построена за по-малко от 18 месеца. Създаден като разширение на седалищетов Менло Парк, Калифорния, това удивително допълнение размива разграничението между закрито и открито със своите масивни стени от стъкло, закътан вътрешен двор и широка градина на покрива. Тя е с площ от 3,6 акра и се нарича The Town Square. Към момента там растат 40-високи дървета. В допълнение към изобилието от растения, сградата е проектирана така, че да отговаря на екологичните стандарти и се очаква да постигне LEED Platinum сертифициране.

Разположен на някогашен необитаем промишлен обект, MPK 21 се свързва с MPK 20 – друга сграда на Facebook, проектирана също от Франк Гери, която е открита през 2015 г., в стил на амфитеатър и наричана „The Bowl“. В сградата се помещават офиси с отворени работни пространства, предназначени за насърчаване на сътрудничеството между екипи, както и за тихи области за фокусирана работа. Служителите преминават по дължината на сградата с една пешеходна пътека, която също се свързва с пет заведения за хранене и място за събития с капацитет от 2000 души, както и пространство за срещи с най-съвременна A / V технология. Художници от програмата Artist in Residence на Facebook са създали 15 арт инсталации за MPK 21.

„Сградата е предназначена да насърчава работата в екип и да позволи на нашите хора да дават всичко от себе си“, каза Джон Теанъс, вицепрезидент на Facebook за глобалните съоръжения и недвижимите имоти. „MPK 21 е предназначен да намали въздействието върху околната среда и да подобри благосъстоянието на служителите. Сградата насърчава активното ангажиране вътре и извън сградата с пешеходни пътеки, достъп до различни външни пространства, открити стълбища и гъвкави работни станции. Физическата инфраструктура е предназначена да намали иизползването на вода, енергия и отпадъците. “

Сградата се захранва от 1,4 MW фотоволтаични слънчеви керемиди, които могат да генерират близо 2 милиона kWh електроенергия годишно. Приблизително 17 милиона галона вода ще бъдат спестени всяка година благодарение на водна система, а необходимостта от изкуствено осветление по време на дневната светлина е сведена до минимум с изобилие от плъзгащи се прозорци.

Снимки: Facebook

Facebook показа разширение към главната си сграда
Гласувайте за тази статия

placeholder