Фандъкова: Подготвяме дигитална карта за бизнеса и образованието


„Дигитална карта за бизнеса и образованието подготвяме заедно с Общинската агенция за инвестиции. В дигиталната карта ще има информация за висшите училища, професионалните направления и броя на студентите в тях. Дигиталната карта ще дава актуална информация в кое училище колко ученици и по какви специалности се подготвят. В момента картата е в процес на подготовка и се очаква през есента да бъде завършена.“ Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова в рамките на националната конференция „Образование и труд – локални проблеми, глобални решения“, организирана от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, вестниците „24 часа“, „Кмета.бг“ и списание „Икономика“.

„Общините имат важна функция в процеса – връзката между различните бизнеси и заявката за специалности в професионалните гимназии и университетите. София се радва на високообразовани хора. Над 50 на сто от работоспособното население в столицата е с висше образование“ – каза също кметът Фандъкова. Работната сила в София е 1/5 от тази в страната. Заетостта е най-високата – над 72%. Безработицата трайно е около и под 3 процента. По Програмата за дуално обучение са обхванати четири професионални столични гимназии: по транспорт и енергетика „Хенри Форд“, по механоелектротехника „Н. Й. Вапцаров“, по хранително-вкусови технологии „Проф. д-р Георги Павлов“ и по електроника „Джон Атанасов“. „Столичният електротранспорт“ и „Столичният автотранспорт“ имат подписани договори за провеждане на дуално обучение с Професионалната гимназия по транспорт и енергетика „Хенри Форд“ по специалност „Електрообзавеждане на електрически превозни средства за градския транспорт“. Общо 24 ученици се обучават по тази специалност. От новата учебна година 2018 – 2019 в професионалната гимназия по селскостопанство „Бузема“ се подготвя прием на ученици в специалност „Каменоделство“.

Бизнесът има водеща роля в процеса на дуалното обучение в процеса на подготовката на програмите. Столичната община има и сътрудничество с висшите училища. Столичният „Метрополитен“ работи в тясно сътрудничество с Висшето транспортно училище, Техническия университет, Минно-геоложкия и Университета по архитектура строителство и геодезия. В момента по заявка на „Метрополитен“ се подготвят машинисти за третата линия на метрото.

Източник: Столична община

Фандъкова: Подготвяме дигитална карта за бизнеса и образованието
Гласувайте за тази статия

placeholder