Фандъкова: Снегопочистващите фирми разполагат с достатъчно техника


От понеделник започнаха проверките на Столичния инспекторат за готовността на фирмите за зимния сезон. Част от базите на фирмите вече са проверени.  Кметът на София Йорданка Фандъкова участва в  проверка на Столичния инспекторат в база на фирма „Заубермахер“.

„Към този момент проверките показват, че фирмите разполагат с техника, която отговаря на заложената в договорите, има и достатъчно количество сили.  Очаквам от тях да направят добра организация на своята работа“, каза столичният кмет по време на проверка в базата в район „Витоша“.

„Контролът, които упражняваме, е  сериозен“, подчерта Фандъкова и припомни, че Столичната община има изградена GPS система и всички камиони са снабдени с датчици, така че работата се следи в реално време.  237 снегорини ще работят в София през зимата, като при нужда фирмите имат ангажимента да осигурят допълнителен брой техника. При прогноза за снеговалеж фирмите трябва да разположат своята техника на  68 местостоянки в града, така че да  бъдат максимално близо до зоните, които ще почистват, и при необходимост да започват работа веднага.

„Санкциите са изключително сериозни: при над 5 процента неизпълнение на отделна дейност не се заплаща работата в  цялата зона“, подчерта столичният кмет.  В договорите е заложено и изискването до 7.30  часа спирките да са почистени, а санкцията за една непочистена спирка е 2000 лева. „Като част от нашите усилия за по-чист въздух изискахме от новите фирми техниката им да отговаря на най-високите екологични стандарти и новозакупените камиони са Евро 6“, подчерта Йорданка Фандъкова.

Източник: Столична община

Фандъкова: Снегопочистващите фирми разполагат с достатъчно техника
Гласувайте за тази статия

placeholder