Фандъкова: Започнахме изпитания на метровлаковете по третата линия


Първите 8 км от третата метролиния – от „Красно село“ през центъра до бул. „Владимир Вазов“ – ще пуснем до края на годината. Вече 18 от 20-те нови влака за третия лъч са доставени в София. Те са производство на „Сименс“ и с тях се постига до 25% икономия на енергия. Цялата трета линия е с ново поколение системи за управление, автоматизация и безопасност. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на място заедно с изпълнителния директор на столичен „Метрополитен“ проф. Стоян Братоев.

Новото метродепо в „Земляне“ е напълно готово. На 100% е завършен и релсовият път на двете метростанции „Красно село“ и „България“. По втория етап от третата линия – 4 км от „Красно село“ през „Овча купел“ до „Горна баня“ работата ще завърши през следващата година и метрото ще бъде пуснато в движение.

 

Като част от мерките за безопасност на станциите на третия лъч са изградени стъклени предпазни стени на пероните. Те се отварят автоматично при спиране на влаковете на станциите.

С новите 12 км метро ще спестяваме още 11 хил. тона вредни емисии на година. То ще се ползва от 130 хил. души дневно и ще намали до 25% трафика в зоните, през които преминава, каза също кметът Фандъкова.

По думите на кмета Йорданка Фандъкова заедно с метрото променяме и наземната инфраструктура в районите, през които минава. В момента се провежда процедура за цялостна реконструкция на ул. „Житница“, за съжаление има забавяне заради жалби по отчуждаването на частни имоти. Целта ни е до края на годината заедно с метрото да завършим кръстовището на бул. „Гоце Делчев“ и бул. „Цар Борис III“ и цялостната реконструкция на ул. „Житница“. В район „Овча купел“ заедно с „Метрополитен“ цялостно реконструираме ул. „Централна“.

Фандъкова: Започнахме изпитания на метровлаковете по третата линия
Гласувайте за тази статия

placeholder