Филип Mорис Интернешънъл инвестира 490 милиона евро Румъния


Компанията прави още една стъпка към постигане на голямата си цел – бездимни тютюневи изделия

Филип Морис Интернешънъл Инк. (ФМИ) е водеща международна тютюнева компания, като шест нейни марки са сред първите 15 международни марки и продукти Инк. (ФМИ) планира инвестиция от близо 490 млн. евро за трансформиране на своята цигарена фабрика в Румъния във високотехнологично съоръжение за производство на новите нагреваеми бездимни тютюневи стикове HEETS, които се използват с IQOS /системата за нагряване на тютюна. Това съобщиха вчера от централата на тютюневия гигант в Лозана, Швейцария.

Преструктурирането на фабриката в Румъния в съоръжение за производство на тютюневи стикове HEETS вече стартира, като се очаква то да приключи до 2020 г. Инвестицията ще създаде 300 нови работни места за висококвалифицирани работници в допълнение към вече заетите в нея 600 души.

„Инвестицията ни в Румъния е поредно доказателство за нашия ангажимент за постигане на бъдеще, в което бездимните продукти ще заместят изцяло цигарите. Основание за увереност ни дават 2.9 милиона пушачи по света, които вече се отказаха от пушенето и преминаха на IQOS. Очакваме тази тенденция да продължи и трансформирането на румънската фабрика ще ни помогне да посрещнем нарастващото търсене от страна пълнолетните пушачи по света на по-добри алтернативи на цигарите“, заяви Андре Каланцопулос – главен изпълнителен директор на Филип Морис Интернешънъл.

ФМИ обяви по-рано тази година, че увеличава производствения капацитет на своята фабрика за производство на тютюневи стикове HEETS в Болоня, Италия. Освен това планира инвестиция за изграждане на нова фабрика за HEETS в Дрезден, Германия, и трансформира цигарените си фабрики в Гърция и Русия в производствени мощности за HEETS.

IQOS и HEETS се предлагат на повече от 27 пазара в света, включително и в ЕС в Гърция, Италия, Португалия, Полша и др., а в Румъния са на пазара от ноември 2015 г. Плановете на ФМИ са до края на 2017 г. новите продукти да се предлагат на 30-35 пазара.

 

В България Народното събрание вече прие нова регламентация и акцизна ставка за бездимните нагреваеми тютюневи изделия, за да може страната ни да има готовност за появата им и на родния пазар.

 

За Филип Морис Интернешънъл Инк.

Филип Морис Интернешънъл Инк. (ФМИ) е водеща международна тютюнева компания, като шест нейни марки са сред първите 15 международни марки и продукти, продавани в повече от 180 държави. Освен с производство и продажба на цигари, сред които и Marlboro – марка цигари номер едно в света, както и други тютюневи изделия, ФМИ разработва и предлага на пазара продукти с намален риск за здравето. С този термин се наричат продукти, които имат потенциал за намалено вредно въздействие върху пушачите, които избират да употребяват такива продукти в сравнение с продължителното пушене. На базата на своите мултидисциплинарни способности при разработването на нови продукти, на високотехнологично оборудване и водещи научни постижения, ФМИ цели да предлага асортимент от продукти с намален риск, който отговаря на широк спектър от предпочитания на

Филип Mорис Интернешънъл инвестира 490 милиона евро Румъния
5 (100%) 1 глас(а)