Фирмите изпускат поръчки заради летните отпуски


Една втора от фирмите пропускат поръчки по време на летния сезон, тъй като по-голяма част от служителите им са в отпуск и не могат да насмогнат на работата. Това показва проучване на Българската търговско-промишлена палата (БТПП), направено за „Монитор“. Допитването до бизнеса е на тема „отпуски и работен режим през летния период“, като се оказва, че половината анкетирани изпитват трудности в месеците юни и юли заради наплива от отпускари. 26 на сто от мениджърите се оплакват, че заради болнични и липса на кадри компаниите им пропускат да реализират по-добри резултати. Други 25 на сто от фирмите също отчитат, че почивките се отразяват не много добре на бизнеса им, но рядко са пропускали поръчки. Въпреки че графиците за отпуските вече не са задължителни, 44 на сто от фирмите ги изготвят и планират отпуските спрямо поръчките.

Това означава, че фирмите имат добра вътрешна организация, но и натоварват останалата част от екипа, която замества. Графиците за отпуските очевидно играят важна роля в по-големи предприятия с повече персонал и по-големи обеми продукти или услуги, отчитат от БТПП.
Една втора от фирмите пропускат поръчки по време на летния сезон, тъй като пo-голяма част от служителите им са в отпуск и не могат да насмогнат на работата. Това показва проучване на Българската търговско-промишлена палата (БТПП), направено за „Монитор“. Допитването до бизнеса е на тема „отпуски и работен режим през летния период“, като се оказва, че половината анкетирани изпитват трудности в месеците от юни и юли заради наплива от отпускари. 26 на сто от мениджърите се оплакват, че заради болнични и липса на кадри компаниите им пропускат да реализират по-добри резултати. Други 25 на сто от фирмите също отчитат, че почивките се отразяват не много добре на бизнеса им, но рядко са пропускали поръчки. Въпреки че графиците за отпуските вече не са задължителни
44 на сто от фирмите ги изготвят и планират отпуските спрямо поръчките.

Това означава, че фирмите имат добра вътрешна организация, но и натоварват останалата част от екипа, която замества. Графиците за отпуските очевидно играят важна роля в по-големи предприятия с повече персонал и по-големи обеми продукти или услуги, отчитат от БТПП. Близо 20 на сто от анкетираните работодатели пък са въвели ограничения в ползването на летните отпуски – примерно брой дни, до който може да е почивката.

Но колко време ни е необходимо, за да разтоварим след една тежка работна година? 30 дни без работа, без ранно ставане, без бързане към офиса и без нерви. На море, на планина, дори вкъщи, но далече от служебния телефон и лаптопа. Едва ли има нормален човек, който да не поиска това с две ръце. „Би било добре, но няма как да стане“, категорични са например в строителния сектор. Там се почива основно зимата, но и тогава е само за няколко дни. Повече от 20 дни, взети наведнъж като летен отпуск, са рядкост за бизнеса – едва при 4% от анкетираните фирми има такава практика. Това основно са компании, ангажирани в сферата на образованието и някои производства. Това са основно предприятия, работещи ишлеме, като производство на текстил и облекло, производство на перилни препарати, електрически уреди, където обичайно цялата фирма излиза наведнъж в отпуск и се прекъсва дейността на определен период. Фирми, които затварят за определен период, по-скоро са рядкост. Но Димитрина Спасова от София споделя, че рядко може да планира дълга отпуска със семейството си. Тя работи като началник смяна от 10 години във фирма за пластмасови изделия. „Тази година даже ни помолиха да си вземем платена отпуска на два пъти, защото поръчките от чужбина секнаха“, разказва столичанката.
Обичайно в летния сезон от 5 до 10 дни взимат преобладаващата част от заетите (при 68% от анкетираните работодатели) и това е напълно обяснимо. От една страна е достатъчно време за почивка, а от друга и период, в който липсата на човек от персонала няма да затрудни дейността на фирмата. Тези служители, които взимат до 5 дни отпуск, правят поне няколко пъти излизане в годишна почивка. Но това от една страна води до непълно възстановяване на служителите, а от друга се накъсва работният процес. Кратко, но не прекалено кратко. Почивка от 2-3 дни не е почивка, показват и проучванията. Според синдикалисти, диетолози и изследователи, за да отпадне напрежение трябва поне една седмица човек да се отпусне, докато изчезне напрежението -‘ психическо и физическо. Та чак след това, в оставащото време, да започне да си почива и да трупа нови сили.

Искат по-голям контрол върху болничните
От бизнеса отчитат, че въпросът с контрола върху взетите болнични се нуждае от засилване и относно съмнения за взет болничен след отпуската като начин за удължаване на почивката. Масовият случай на издавани болнични листове е за три дни, обезщетението за които е за сметка на работодателя. Мярката беше приета преди години като временна мярка, но остана постоянна. Според председателя на БТПП Цветан Симеонов контролът за верността на болничните листове може да се осъществява само от квалифицирани медицински специалисти, с каквито работодателят по правило не разполага.
„Поради това следва да се отмени правилото, че обезщетението за първите три дни болнични е за сметка на работодателя. Ако това правило остане, следва да се нормира начин на контрол за верността на болничните листове от квалифицирани медицински специалисти с участието на работодателя“, смятат от бизнес организацията.

Неплатеното отсъствие се ползва най-малко
Все повече училища избират техните ученици да носят униформа, което е допълнителен харч за родителите. „Монитор“ се свърза с една от фирмите, която облича деца в цяла България, за да провери как вървят цените. Обикновената тениска е 10 лв., докато тази тип поло, в зависимост дали е дълга или къса, е между 18 и 20 лв. Ризките пък са около 20 лв. Над тях се облича суичър без или със ръкави, като цената варира между 23 и 28 лв., или пуловер без ръкав за 22 лв., а с дълъг ръкав излиза между 26 и 28 лв. Униформите за момиченцата са поли, които струват между 17 и 23 лв., а за момчетата са панталони за 28 – 36 лв. Тоалетът се допълва от вратовръзка за 10 -12 лв. или шалче за 10. Така ако училището, в което ще учи първолакът, е въвело унифюрми, за момиченце с пола, риза, пуловер и шал родителите трябва да дадат между 69 и 81 лв., а за момче с риза, панталон, пуловер и вратовръзка – между 80 и 96 лв. Ако вземат и тениска и суичър към тях, сумата нараства с още между 33 и 48 лв. Или общо за една униформа родителите трябва да броят по още 100 -150 лв.

Източник: БТТП

Фирмите изпускат поръчки заради летните отпуски
Гласувайте за тази статия

placeholder