Футуристичен еко град ще бъде построен на Малдивите


Дизайнерското студио CAA Architects, базирано в Пекин и Ню Йорк, поставя спечели конкурса за „Летище Малдиви: Икономическа зона за развитие“ с дизайна си на футуристичен, енергийно-екологичен град на източния бряг на стров Хулхумале, Малдивите. Проектът е с вдъхновен от природата дизайн, свързващ океана с града. Ocean’s Heaven се отличава с поразителни криволичещи сгради покрити със зелени покриви и слънчеви панели и ще може да произвежда почти цялата си енергия на място. По поръчка на Пекин Urban Construction Group Co. в партньорство с централното правителство на Малдивите ще се заеме със строителството, а еко-градът е още един пример за засилващото се влияние на Китай върху архипелага.

 

Глобалното затопляне и покачването на морското равнище са сериозен проблем за Малдивските острови – тропически рай, известен със своите девствени плажове и кристални води. В отговор на заплахите за изменението на климата и за да отпразнуват естествената красота на островната държава, CAA Architects изработиха град с органично вдъхновени сгради, интегрирани с енергоемки системи за намаляване на зависимостта от изкопаеми горива.

Разработката със смесено предназначение ще обхване почти две трети  от 100 000 квадратни метра и ще включва жилища, обслужващ център на летищните компании, международни търговски центрове, конгресен център, островен транспортен възел, търговски центрове, бизнес хотел, с централизиран културен център, който ще служи като „нервната система“ на острова. Ocean’s Heaven ще популяризира градската среда с висока плътност и обществен транспорт, който включва както пътуване по вода, така и под вода. Голямото зелено пространство, включително небесните градини, ще укрепи връзките на общността с природата.

В допълнение към слънчевите фотоволтаични панели, Ocean’s Heaven също ще извлича енергия от приливните вълни, за да генерира над 70% от електроенергията, необходима за захранването на развиващия се град. Събирането на дъждовна вода и пасивната вентилация също са заложени в дизайна. Проектът, който ще бъде осъществен на две фази, ще бъде завършен през 2021 г.

Източник: Inhabitat.com

Футуристичен еко град ще бъде построен на Малдивите
Гласувайте за тази статия

placeholder