Футуристична визия за „Нова Москва“ от Заха Хадид


Архитектите на Zaha Hadid и руската фирма TPO Pride Architects са от консорциумите за проектиране на новия квартал „Рубльово-Архангелское“ – ново строителство в западната част на Москва, Русия. Мястото ще бъде наречено „Нова Москва“. Както се очакваше, архитектите на Заха Хадид излязоха с печеливш дизайн с много силно подчертана футуристична архитектура. Двата други консорциума, избрани да разработят проекта, включват японската фирма Nikken Sekki с местната практика UNK Project, както и италианските архитекти Archea Associati заедно с руския партньор ABD Architects.

Площта на новата част ще се равнява на 460 хектара като Рублуво-Архангелское ще служи като нов жилищен, трудов, граждански и културен център, който ще бъде свързан с 19-километрова линия на метрото, предвидена за разрушаване през 2020 г. Очаква се кварталът не само да интегрира интелигентни технологии, но и да служи като пример за устойчиво развитие. Разработени са общо 4 милиона квадратни метра нови сгради. Една трета от тази земя ще бъде отделена за зелени плочи и голямо езеро в центъра.

В новите жилища ще се настанят над 66,500 жители, които ще имат достъп до всичко – от нови училища и медицински клиники до голямо разнообразие от културни и търговски възможности. Ще бъдат добавени общо 800 000 квадратни метра офис площи с акцент върху настаняването на финансовия, консултантския, правния и одиторския сектор. Проект за разширяване с такъв размер се смята за необходим, за да се облекчи нарастващото задръстване на Москва поради растящото население, което през последните 20 години е отбелязало ръст от над 3 милиона души (над 30%) до 12,4 милиона.

„Рублуво-Архангелское ще бъде глобален критерий за интелигентни и устойчиви градове“, заявиха в прессъобщение архитектите на Заха Хадид. „Подкрепен от платформата на ЕФР за 3D симулации на енергийни и градски сценарии, проектът ще оптимизира потреблението и производството на устойчиви местни енергийни източници, като същевременно интегрира електрическата мобилност, новите технологии, услугите и инфраструктурата, за да увеличи свързаността и ефективността. Дизайнът позволява на жителите и посетителите да се отпуснат заедно със своите семейства, приятели и заобиколния свят, който прониква през сърцето на града, създавайки градска среда на екологична технология, която безпроблемно интегрира естествени и човешки системи. “

Източник: Inhabitat.com

Футуристична визия за „Нова Москва“ от Заха Хадид
Гласувайте за тази статия

placeholder