Главният архитект на Белград: София е пример за Белград


Специален гост във второто издание на поредицата от събития „Разговори за града“ миналата вечер беше главният архитект на Белград – арх. Милутин Фолич. Основната тема „Трансформация“ показа промените в двата града през последните години в посока на превръщането им в градове за хората, представени от него и главния архитект на Столична община арх. Здравко Здравков.

„София е пример за Белград в развитието си в градското планиране“, коментира арх. Фолич, чиято амбиция като главен урбанист на сръбската столица е да бъдат отличени със „Зелена столица на Европа“ през 2022 г. Той допълни, че София е претърпяла съществена промяна от предишното му посещение тук преди 10 години, а с арх. Здравков очакват бъдеща съвместна работа по много проекти, тъй като двете столици са идентични в много отношения: гео-политика, социален статус, потенциал, финансиране и др. Арх. Фолич ще разчита на съдействие от София за доклада на Ян Геел, по чиито проекти работят и в Белград.

Трансформация е основната тема и в емблематичната, превърнала се в учебник по трансформация за хората и града книга „Смъртта и животът на големите американски градове“ от Джейн Джейкъбс. Тя беше представена от арх. Ани Маркова, председател на Асоциацията на архитектите в България, а книгата може да бъде намерена на българския пазар.

От днес, 18 октомври, пред Съдебната палата в София вече може да се разгледа изложбата, посветена на 18-те стъпки, които представят отделни проекти в София, като част от тях са удължаването на пешеходните зони и тяхното обвързване, въвеждането на успокоено движение в малките улици в историческия център на града, разкриването и експонирането на културно-историческото наследство.

Главният архитект на Белград: София е пример за Белград
Гласувайте за тази статия

placeholder