Глинени хранилища в Mали се строят като човешкия организъм


Това са догонските сламени глинени зърнохранилища (складови помещения) в Сонго, Мали. Има два вида доконски хамбари – мъжки и женски. По-големите са мъжките (вляво) и се използват за съхранение на зърно. Мъжете разпределят зърното, обикновено просо, за приготвяне на храна в ежедневието. Мъжките зърнохранилища са обикновено по-големи и имат повече от една врата. Женските зърнохранилища (вдясно) се използват за съхраняването на други храни, а също така и на лични неща като бижута, дрехи и керамика. На мъжете не се разрешава да влизат в женски хамбар.

Всеки хамбар е построен от глина, наложена върху камъни. Структурите са издигнати над земята, за да се пазят от термити и гризачи. Покривът е оформен от твърда глина с шапка от слама, която да пази от дъждовете по време на дъждовния сезон. В случая женското зърнохранилище е без сламена шапка.

В догонската култура кошницата, къщата, селото и вселената са организирани според едни и същи принципи.

Домовете, които се виждат по-долу, са разпилени измежду хамбарите и са подредени така, че да представляват човешкото тяло, въпреки че не е лесно да се забележи приликата в тази снимка.

dogongranary

Глинени хранилища в Mали се строят като човешкия организъм
Гласувайте за тази статия