Градина на покрива


Зелените покриви изобщо не са някаква нова измислица. В големите градове природа изчезва отчайващо бързо, но с общи усилия архитектурата и строителството са тръгнали по-далеч и сътворяват истински паркове и градини  на върха на сградите в търсене на вариант за увеличаване на зелените площи.

Сградата на ACROS в град Фукуока, Япония

2

Зелен оазис в центъра на града. Около 35 хиляди растения, каскадно разположени на 15 тераси, радват минувачите

Хотел в Израел

3

Сградата в Ейлате е украсена с дървета с топчести корони и изглежда много забавно и определено привлича вниманието на минувачите, а осигурява и защита от жаркото слънце.

Магазин в Торонто

4

Цялата сграда е построена с еко-технологии, но покривът е изключително очарователен. Можете да се разходи из цветните и зеленчуковите лехи и да позяпате околните небостъргачи.

Хотел в Австрия

5

Спа-хотелът, проектиран от австрийския архитект Friedensreich Hundertwasser, е истински шедьовър. Вълнообразният покрив е засаден страхотен микс от храсти, дървета и треви.

Къща в Китай

6

Причудливото оформление на тревата на покрива на тази къща, умело я вписва и я слива с околната среда

Гараж в Канада

7

Малка градинка, лесна за изпълнение в двора на всяка вила. Находчиво решение на проблема „Къде да ги засадя тия цветя?“ 😉

Университетски кампус

8

Кампусът на най-големият университет в Сингапур – Nanyang Technological University. Уморените от ученето студенти излизат да се поразходят по покрива, за да си вдигнат тонуса.

Akebono Kodomo-no-mori Park, Япония

1

Приказна къщичка, стаена недалеч от шума на Токио. Вероятно на подобно място с удоволствие биха живели и малки и големи.

Кметството на Чикаго

9

На покрива на City Hall в Чикаго обикновено допускат само организирани посещения, но пък може свободно да се разглежда от околните сгради. Всяка година от покрива се събират 75 килограма мед.

Къща на Фарьорските острови

10

Зелените покриви в скандинавските страни не изненадват никого. До средата на ХХ век те са най-често срещаните в тази част от света. Вековната традиция и подходящият климат в домовете задоволяват нуждите на хората в северните райони и много от тях и днес живеят така.

Шведски ресторант в Америка

11

Собствениците на този шведски ресторант в САЩ са стигнали доста по-далеч от зеления покрив, който е не само градина, но е и запазена търговска марка – козите на покрива.

Снимки: Интернет

 

Градина на покрива
4.6 (92%) 5 глас(а)

placeholder