Градините на бъдещето (видео)


Шведската компания Plantagon смята, че „растителните небостъргачи“ са пътят към бъдещето и част от решението на световната криза с храната. Градина, част от небостъргач е бъдещето на земеделството в големите населени места. Тези вертикални оранжерии биха могли да осигурят широкомащабно производство на биологични храни в градовете, с много по-малък енергиен и въглероден отпечатък в сравнение с индустриалното земеделие. След години научноизследователска и развойна дейност, Plantagon вече е готов да се впусне в първия си забележителен растителен небостъргач наречен The World Food Building .

Пингтогер е пионер в областта на градското земеделие и хранителната технология и си поставя за цел решаването на хранителната криза, тъй като градовете стават все по-големи , а обработваемата земя се свива. По този начин компанията създаде The World Food Building, 60-метрова вертикална ферма и 16-етажна офис сграда, предложена да бъде построена в  Linköping, Швеция. Ако сградатъа наистина бъде построена, тя ще служи като международен модел за вертикално промишлено градско земеделие.

Иновативният „разсадник“ ще използва патентованата технология на Plantagon, за да произвежда 500 тона биологична храна годишно в затворена, чиста и контролирана климатична среда. Поне половината от енергията използвана в производството на храни, ще бъде възстановена и отново използвана като подово отопление в офис сградата. Plantagon смята, че Световната хранителна сграда би могла да спести 1000 тона емисии на въглероден диоксид и 50 милиона литра вода в сравнение с традиционните промишлени селскостопански системи.

За да превърнат първия си разсадник в реалност, Plantagon се обърна към обществеността с молбата за спонсортсво и призова хората да станат част от инициативата. „Ние се обръщаме към хората, които смятат, че търговските организации също трябва да бъдат движещата сила на промяната“, каза Ханс Хасъл, съосновател и генерален секретар на Plantagon. „Хората са болни и уморени от бизнеса, който е несвързан и цели само печалба. Вярваме, че е време нещата да се променят и да се приключи с изразът „просто бизнес“. С потенциално 100 000 последователи по целия свят, ще покажем, че силата на народа е свършила работата.“

Градините на бъдещето (видео)
Гласувайте за тази статия

placeholder