Графа се разпада след ремонта, Фандъкова налага глоби


Част от настилката около трамвайните релси при новоремонтирания пл. Славейков и при кръстовището с ул. Иван Шишман се надигна, а плочките се счупиха, съобщиха от Спаси София малко по-рано днес. „Направен е и крайно нескопосан авариен ремонт, целящ да замаже поредният провал по улицата. Именно за дефекти на това място сигнализирахме на церемонията по откриването, но тогава с цялата наглост на самозабравили се, присъстващите „големци“ отговориха, че понеже е безопасно, криви плочки няма да се пренареждат.“, допълват от организацията.

Няколко часа по-късно, столичният кмет Йорданка Фандъкова реагира във Фейсбук на възникналия проблем и обеща солени глоби за фирмата изпълнител „Джи Пи Груп“.

„279 хил. лв. е новата санкция, която налагам на изпълнителя за ремонта на ул. „Граф Игнатиев“. Причината е надигания на настилката на няколко места в зоната на релсовия път, които служители на общината констатираха през уикенда. Според тях причината е температурно разширение около напречните отводнители. На този обект работиха и продължават да работят десетки инженери, проектанти и строители – затова не приемам оправданията на всяка от страните в момента. Релсовият път беше завършен в края на миналата година и това е първото лято, в което е в експлоатация. Не мога да допусна, че никой от проектантите и инженерите, не се е сетил, че в София е горещо през лятото и е нужна фуга, която да поеме температурните разширения.“, заяви Фандъкова в личния си профил във фейсбук.

„Поискала съм проектантите да дадат решение, което изпълнителят ще изпълни за своя сметка в рамките гаранцията на обекта. Над половин милион лева е общият размер на санкциите, които съм наложила до момента за ремонта на ул. „Граф Игнатиев“ (зона 2). За ремонта в Зона 4 – отказах приемане на обекта с Акт 15 и върнахме фирмата да коригира дефекти по първия етап – градините „Кристал“ и „Св. Кл. Охридски“ – затова време те нямат право да работят по други участъци, а срокът на договора им продължава да тече.“ допълва тя.

Снимка: Спаси София

research symptoms