Хижи като шишарки в италианските Алпи


В една от най-старите гори на Италия се крие чифт очарователни яйцевидни дървесни къщичкиа. Architetto Beltrame Claudio проектира тези мечтани хижи, наречени Pigna, кза да разкрият зашеметяващите гледки към италианските Алпи. Вдъхновени от формата и структурата на шишарките, тези жилища са внимателно проектирани, за да се слеят в пейзажа и да служат като уютно и елегантно място за почивка.

Pigna първоначално е проект, замислен за архитектурен конкурс през 2014 г., но едва тази година бива завършен изцяло. Къщичките са около 70 квадратни метра и изработени от дърво, и двете са издигнати на десет метра от земята с по три етажа. Яйцевидните сгради са изградени от кръстосано закован ламиниран дървен материал с изолация от дървесни влакна. Листните керемиди облицоват извитата външност, а два покрити балкона откриват изглед към красотата на планината.

„Проектът започна от желанието ни да се създаде структура, която не само е жилище за човека, но и естествен елемент от неговата среда – огледало на околността“, пишат архитектите. „От дървото, за дървото“.

На първия и втория етаж може да се стигне чрез външни стълби или пешеходна пътека. Първият етаж служи като панорамна покрита тераса, докато вторият включва основните жилищни помещения с малка кухня, баня и всекидневна. Спалнята с двойно легло, поставена под кръгъл покрив се намира на третия етаж. Дървени стълби свързват всички три етажа.

Снимки: Architetto Beltrame Claudio,

Хижи като шишарки в италианските Алпи
Гласувайте за тази статия