Холандец построи копие на Ноевия ковчег за 1,6 млн. долара


През 1993 г. Йохан Хюберс чел на децата си историята за Ноевия ковчег, когато му идва идея – да построи своя реплика на ковчега! Жена му се засмяла и казала, че когато го завърши, „всички отиват на почивка на Луната „. Но Йохан не се отказва и завършва първата си версия на кораба през 2006 г.

Въпреки това, той не е напълно доволен от него, тъй като е “ само половината от размера на този в Библията“. Така Хюберс продължава своя проект.

Първото копие е завършено и отворено за обществеността през 2012 г. Библейската лодка струва почти 1,6 млн. долара. Хюберс по-късно признава, че „Ние не сме майстори-корабостроители. Много неща тук са малко криви.“

Трудно е да не бъдете изумени от размера на кораба и неговите красиви детайли. Ковчегът е пълен с дървени животински модели, включително горили, слонове и носорози – точно както в Библията. Тълкуването на Ноевия ковчег по цял свят е популярна атракция в Дордрехт, Холандия, но за съжаление тя е била затворена за посетители поради несъгласия между Хюбер и градските власти.

Строителят конструира плавателния съд в съответствие със спецификациите, изложени в еврейската Библия. Репликата на библейския кораб е със стоманена рамка и е построена с американски кедър и борова дървесина.

Височината на кораба е като на пет етажна сграда. Ковчегът е широк 29 метра, дълъг 125 метра, тежи 2500 тона и може да се побере над 5000 души наведнъж. Първоначално Хюберс планира да отплава с нея за Бразилия за олимпиадата в Рио през 2016 г., но планът отпада поради опасения за безопасността. След това решава, че най-доброто място за кораба е в Израел – Божията земя.

В момента Хюберс търси дарения от добри самаряни, за да постигне целта си и да закара кораба до Израел. Тъй като корабът няма двигател, Хюберс ще трябва да наеме влекачи, което изисква приблизително 1,3 милиона долара за завършване на пътуването.

Можете да дарите на официалния сайт на кораба: http://arkofnoah.org/

 

Холандец построи копие на Ноевия ковчег за 1,6 млн. долара
Гласувайте за тази статия

placeholder