Храм от кашони изникна в Тайланд


Огромен храм се появи в тайванския град Чианг Май, но вместо със златни листа и тиково дърво, този е изработен изцяло от картон. Сградата е сглобена за по-малко от един ден и е последната творба на Olivier Grossetete, френски художник, специалист в картонената архитектура. За съжаление ефимерната сграда влиза за рециклиране в неделя.

Храмът е построен за седмицата на дизайна в Чианг Май. Временният павилион ще остане прав и цял за петдневното събитие, което се провежда всяка година, за да отпразнуват креативните таланти на града.

Художникът Оливие Гростете започва да се занимава с картон преди 15 години и сега инсталира картонена архитектура по целия свят. Той наскоро завърши картонени проекти в пет града в Китай, две седмици преди Чианг Май. Неговите специфични проекти се съсредоточават върху общността и сътрудничеството и изискват екип от доброволци – често хора, които започват като любопитни минувачи.

„Всеки път, когато съм поканен в един град се опитвам да работя с вида на съществуващите сгради“, каза Оливие Гростете пред Inhabitat.com. „Например, може да направя картонена Айфеловата кула в Париж или някакъв специален паметник на града. Но всеки път градът и хората помогат да избера какво ще бъде построено, както и този храм, който се базира на известната атракция в Чианг Май.“, допълва той.

Инсталацията в Чианг Май е 11 метра на 14 метра в основата и 15 метра в най-високата си точка. Строителството започва с четиридневен семинар, в който екип от 20 до 30 студенти и доброволци от общността помагат за изграждането на отделните архитектурни елементи. Парчетата са маркирани по реда на монтажа, преди да бъдат транспортирани до обекта. Процесът на изграждане споделя сходства с традиционното тайландско строителство, особено храмове, които в миналото са били предварително сглобени за лесно разглобяване и реконструкция.

При сглобяването не са използвани стълби или кранове. „Започнахме с монтажа на покрива“, обяснява Гростет. „И след това, с публиката вдигнахме завършения покрив, плъзнахме следващите парчета отдолу и ги залепихме заедно“.

„Строителството е просто, защото е много леко“, добавя Силви за процеса на сглобяване, който започва с покрива, завършващ с носещите колони. „Имахме 40 души, които сглобяваха сградата. Другите хора, които дойдоха, също започнаха да помагат. Удивително е, защото можем да не говорим един и същ език, но можем да общуваме един с друг само чрез движение на тялото. “

Като предпазна мярка срещу силните ветрове, към сградата са прикрепени две въжета и са закотвени от 1000-литрови резервоари за вода на противоположни страни.

 

 

 

Източник: Inhabitat.com

Снимки: Lucy Wang

Храм от кашони изникна в Тайланд
Гласувайте за тази статия

placeholder