Храм се превърна в красив дом


Британският архитект Александър Никжо вдъхна нов живот на викториански параклис като го превърна в съвременен дом и студио за художник. Разположен в южен Лондон, храмът получава ремонт, който му дава нов външен вид и минималистична материална палитра. Интериорът е освежен, за да стане светъл и проветрив с много естествена светлина.

Въпреки че старият параклис вече е бил използван като студийно пространство, то е било тъмно и непроветриво. При преобразуването на сградата архитектът е запазил структурата и няколко непокътнати архитектурни особености като например отворените покривни пространства. „Сградата е възстановена в оригиналната си форма, разкриваща елементи и детайли, които от години са били покрити с разширения и допълнения“, каза Никжу. „С помощта на палитра от богати, но прости материали са направени нови интервенции, които се преплитат със съществуващата структура на сградата“.

За разлика от черния екстериор, интериорът е изпълнен със светъл интериор – включително дъб, шперплат от бреза, каменни и полирани бетонни подове, които спомагат за създаването на приятна атмосфера. Прозорците осигуряват изобилна естествена светлина, а високият таван приближава гледката нагоре към новия мецанин, изграден с парапети от брезов шперплат.

Дневна с отворено пространство, трапезарията и кухнята са разположени линейно от входа. Стълбите до мецанин, които се отварят към покривна тераса, се намират зад кухнята. Основната спалня и две стаи за гости с обща баня са закътани в задната част на дома, където някога е била църковната канцелария.

Източник: Dezeen

Храм се превърна в красив дом
Гласувайте за тази статия