Иновация в соларните колектори


За американците, притеснени заради политиката на Тръмп, която отрича климатичните промени, би могло да бъде някакво облекчение, че има страни фокусирани върху едно по-енергийно отговорно бъдеще.

Австрия, например, ще започне с изграждането на вътренационална мрежа от зареждащи станции в опит да засилят разпространението на електрическите автомобили като успоредно с това спомогнат намаляването на вредните емисии.  Европейският съюз като цяло се стреми да осигури благоприятна бизнес среда за развитието на подобен тип предприемачество. Част от тези усилия е Smartflower („умно цвете“) – фотоволтаично съоръжение, което мимикрира истинските цветя, които се следват движението на слънцето.  Компанията твърди, че този дизайн води до 40-50% по-висока ефективност от вече познатите ни колектори.

 

 

За разлика от соларните панели, които обикновено са фиксирани върху покриви, „Умното цвете“ е кинетично, което му позволява да се позиционира максимално изложено на слънчева светлина. Сутрин, когато слънцето изгрява, неговите наподобяващи вентилаторни пера, колектори се разтварят, въртейки се цял ден след светлината. В покой, през нощта, се задейства процес по почистване на праховите частици, които могат да възпрепятстват целта на „Цветето“.

Съобразено с удобството на потребителя, системата може да бъде инсталирана лесно във всяко отворено пространство и също толкова лесно да бъде приведена в експлоатация.  Австрийският потомък Арнолд Шварценегер е впечатлен от простотата и качеството на колектора, „Каква брилянтна идея, слагаш цветето пред къщата си и просто го включваш – без инсталации, без нищо!“.

 

 

Изобретението се превърна в истинска сензация сред наградите за дизайн, печелейки престижния Red Dot Design 2016.

 

 

Източник: architecturaldigest.com

Иновация в соларните колектори
Гласувайте за тази статия