Искат да въведат минимална цена за нощувка в хотел


По настояване на туристическия бранш ресорното министерство е задействало процедура за определяне на минимални цени на нощувка в хотелите с 3, 4 и 5 звезди, съобщава „24 часа”.

Засега ведомството е отправило запитване само до Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за това дали подобни минимални цени, под които хотелите да не могат да предлагат нощувки, не нарушават българските закони за защита на конкуренцията или свързани с тях европейски директиви. Отговорът на КЗК се очаква до края на януари.

„Не е правена разработка какви ще са точно тези цени. В зависимост от становището на КЗК ще създадем работна група и ще обсъдим с бранша конкретни предложения”, казаха от туристическото министерство.

Мотивите за въвеждането на минималните тарифи са два. Единият е, че собственици на по-малки обекти често се оплакват от дъмпинг. При него хотели с категория 4 звезди, например, продават нощувки с цената, която се предлага и от обекти с 2 звезди.

Другият мотив е, че такива минимални цени биха могли да послужат и като основа за минимално данъчно облагане за всяка отделна категория, а това би помогнало да се изсветли хотелиерският бизнес, казват от министерството. На големите хотели и вериги минималните цени ще служат за повече предвидимост в бизнеса, казват от туристическото министерство.

Общият брой на хотелите с 3, 4 и 5 звезди у нас към момента е 6144

Искат да въведат минимална цена за нощувка в хотел
Гласувайте за тази статия

placeholder