Историята на една фасада


Вече мина месец след панаира на фирма VAS, а във facebook продължават да излизат снимки от това събитие и то все още е в устата на участниците. Ани Дамянова също беше там, но този разказ няма да е неин. Това ще е разказът на Калоян Илиев, от екипа на домакините от VAS, за историята на една фасада. Новата фасада на VAS.

Калоян е един от традиционните участници на нашия строителен форум BUILDINGSTYLE ( който тази есен става на 15 години) и въпреки, че са малко хората, които не познават неговата активност по време на семинарите ни, до сега никога не сме го чували да презентира. Винаги ни е било любопитно какъв разказвач е той.  Най-накрая именно на Панаира на VAS му дойде куражът и мислим, че съвсем скоро няма да можем да го свалим от сцената.

Ето и неговата история, която ни разказа „на терен“ в картинки

Нестандартните фасади са онези архитектурни елементи, пред които задължително заставаш да се снимаш и то без да се замисляш. Все едно те правят по-красив и по мъдър. Или по-млад. А кой си позволява да прави такива  фасади извън шаблона? Сигурно любителите на фотографията 🙂

„Има ли пазар за това, дето го правите?“ – ме пита веднъж един приятел, визирайки нашите нови изделия. Чудих се как да му отговоря. Мисля, си – Не може да няма. Като го правиш както трябва, няма начин да не се получи, особено когато е красиво. „А и да няма пазар“, отговарям, „ние ще го създадем, ще покажем, че такива красоти може да се случват навсякъде около нас. Дори ще го направим на нашата сграда, за да сме още по-убедителни“.

И така да не се разсейваме, а да започваме с историята.

Още в началото ви представям лирическия герой Клещьо, който ще играе важна роля в по-нататъшното ни повествование. Той всъщност много обича да сгъва ламарина, но точно в този момент започва да си задава онези въпроси, който движат всеки бизнес напред. Новото > Какво да е то? Как да го покажа? И колкото и шаблонно да звучи,  промяната започва от самия него, от Клещьо. И той решава да промени своята визия. Да подмени една от своите фасади, тази която се вижда най-отдалеч и по която хората се ориентират, като морски фар насред бурно море.

Не знаеше откъде до го захване, но беше сигурен, че му е дошло времето.

Всички ние гледахме заедно с Клещьо хиляди примери на метални фасади по света. Цветни и безцветни, лъскави и ръждиви. Плътни и перфорирани. Наклонени и прави. Усмихнати и намръщени. Гледахме и черпихме вдъхновение. Пускахме си един на друг снимки по телефоните и цъкахме ли, цъкахме по световните архитектурни достижения.

Съвсем логично се появиха идейни варианти. Идваха и си отиваха. Кой ли беше нашият? Кой би бил най-подходящ. Дали да свети нощем или да се заиграва със слънцето през деня?

Проведоха се обучения. И в зала, и на скеле. Учеха се основни понятия –  вертикал, конструкция, опора, укрепвания, линейни разширения, въздушни междини и т.н.

Направихме мостри и тествахме. И пак. И пак. Клещьо беше доволен.

Ходихме и на BUILDINGSTYLE в Банско, за да получим чуждо одобрение на това дето сме го замислили. Не сме сигурни дали другите нас харесаха, но там определено ни се понрави.

И стана. Готови сме. Сега вече и ние има къде да се снимаме.

Очакваме нови фасади и нови приключения.

Историята на една фасада
5 (100%) 3 глас(а)