Италианска вила се върти на 360 градуса


Архитектът Роберто Роси завърши проект на къща, която може да се върти на 360 градуса. Сградата се намира в красивата Северна Италия и изглежда приказно.

Осмоъгълната къща може да бъде механично завъртяна и в двете посоки от балансиран централен стълб и в двете посоки, за да даде на собственика си различни изгледи. Завъртането се използва и за насочване на слънчевите панели към слънцето. „Възможността къщата да се върти беше поискана от клиента още от самото начало, от една страна, за да може да променя гледната точка на ландшафта, но и заради страстта си към машините и механизмите“, каза Роси пред изданието Dezzen.

Къщата е почерпила вдъхновение от друг италиански дом, който може да се върти. Това е вила Girasole – експериментална двуетажна къща, построена през 30-те години на миналия век от архитектите Angelo Invernizzi и Ettore Fagiuoli, която се върти на кръгови пътеки около централна точка. „Нямаше съществуващ проект, от който да се вдъхновим, но искахме да преоткрием футуристичния авангарден облик на Вила Girasole“, каза Роси. „В известен смисъл, беше като да си намеря нов баща.“

най-голямото предизвикателство по време на строителството било конструкцията да бъде лека и да издържа на напрежението и триенето по време на движение. Структурата има стоманена рамка, със стени от дървени ивици и изолационни панели от коноп и дървесни влакна.

Според архитекта, къщата генерира цялата си енергия. Слънчевите панели са монтирани на покрива, така че да могат да се възползват напълно от слънцето по всяко време на деня. „От техническа гледна точка, въртенето на къщата помага да се постигне най-висока ефективност от фотоволтаичните панели“, казва Роси. Заедно със слънчевите панели къщата е оборудвана с термопомпа и слънчева топлинна система, която също генерира енергия.

Източник: dezeen

Италианска вила се върти на 360 градуса
Гласувайте за тази статия

placeholder