Избраха трасето за магистрала „Струма“


Трасето на АМ „Струма“ през Кресненското дефиле ще бъде реализирано по така наречения „полуизточен“ вариант, който използва сега съществуващия път Е-79 в посока Кулата и изграждане на ново трасе в посока София на изток от дефилето. Това реши на заседанието си Висшият екологичен експертен съвет (ВЕЕС) към МОСВ, съобщава БНР.

Докладите по ОВОС и Оценката за съвместимост преминаха през последното препятствие. Членовете на Висшия екологичен експертен съвет са взели предвид всички становища, позиции и възражения от проведените обществени обсъждания и заключенията на независимите експерти, изготвили докладите. В заседанието са участвали и представители на неправителствени организации. Решението – ВЕЕС одобрява Източен вариант Г 10.50 на лот 3.2 на АМ Струма в отсечката Симитли-Кресна , като са предписани задължителни за изпълнение условия и мерки по Закона за опазване на околната среда и защитените зони от мрежата „Натура 2000″.

Председателят на АПИ Дончо Атанасов е категоричен, че компромис с природата не е направен:
„Законът по ОВОС е доста рестриктивен в тези неща, защото там са защитени територии.
Проектът е много добре структуриран. Има шест пътни възли! Има връзки до всички общински пътища. Рехабилитираме ги, ще ги поддържаме през сезоните, особено през зимата, така че алтернативни трасета ще има“.

В 14-дневен срок министърът на околната среда и водите Нено Димов трябва да потвърди или не решението на ВЕЕС.

Агенция Кросс

Избраха трасето за магистрала „Струма“
Гласувайте за тази статия