Избраха Владимир Клисуров за временен кмет на „Младост“


Столичните общински съветници избраха Владимир Клисуров за временно изпълняващ длъжността кмет на столичния район „Младост“, съобщи БНР.

В началото на заседанието имаше спор дали точката за временният заместник на арестувания кмет на район „Младост“ Десислава Иванчева да не бъде разгледана последна, тъй като сутринта в Апелативния Спецсъд се гледаше мярката й за неотклонение.

По-рано председателят на СОС Герджиков поясни, че действащият кмет на района Десислава Иванчева, въпреки че е в ареста, е в отпуск и трябва да издаде заповед кой да я замества.

Припомняме, ден по-рано от район „Младост“ излязоха с декларация, че двамата зам.-кметове Владимир Клисуров и Румен Русев в екип ще ръководят администрацията на района, а самият Клисуров си направи отвод. Самата Иванчева го посочи да я замества в писмо до районното кметство.

На 17 април кметът на столичния район „Младост“ бе показно арестувана в центъра на София. Тя престоя часове наред на улицата, заобиколена от полицаи, служители на прокуратурата и на антикорупционната агенция. Арестът стана ден преди обявената пресконференция за опасността от застрояване на зелените площи в района и седмици след като Иванчева бе сезирала прокуратурата за съмнения за фалшификация на документи от страна на инвеститор. На 20 април Спецсъдът остави за постоянно в ареста Десислава Иванчева.

Припомняме, също така, че Иванчева бе заподозряла, че зад нейния арест стои искането на зам.-кмета Румен Русев да заеме мястото й. Това твърдение бе отречено от Русев. В последствие се оказа, че е била подведена и вече нямала против Русев да е изпълняващ длъжността.

„В свое заявление г-жа Иванчева заявява, че излиза в платен отпуск и посочва като свой заместник г-н Клисуров. Поради факта, че е забравила да издаде заповед за това временно назначение, се налага този административен вакуум да бъде запълнен от столичния общински съвет. Тъй като Иванчева е избрана мажоритарно, ще се съобразим с нейния избор, който тя е посочила, че може да изпълнява временно тази функция „, заяви Елен Герджиков, председател на Столичния общински съвет (СОС).

Герджиков допълни, че в района вече има проблеми със забавяне на заплатите на служителите в общината, както и с услуги, които се предоставят на гражданите.

По време на обсъждането в залата на Столична община присъстваха и двамата зам.-кметове на „Младост“ – Владимир Клисуров и арх. Румен Русев.

Кметът на София Йорданка Фандъкова прочете заповедта, с която е дала правомощия на Иванчева да контролира строителството на обекти от 4-а до 6-а категория. Тя се мотивира с искането да спрат спекулациите, че е предоставила извънредни правомощия на Иванчева.

„Когато някой районен кмет поиска да му предоставя подобни правомощия, нямам никакви основания да му откажа. Последно такива правомощия предоставих и на кмета на район „Витоша“. Категорично обаче не отговаря на истината, че кметът на „Младост“ е имала извънредни правомощия“, заяви Фандъкова.

Агенция КРОСС

Избраха Владимир Клисуров за временен кмет на „Младост“
Гласувайте за тази статия

placeholder