Изградени са 3 км тунел от третия лъч на метрото


Изградени са около 3 км подземен тунел от третия лъч на метрото. Тунелопробивната машина, която към момента е достигнала до Александровска болница, ще продължи пътя си към следващата метростанция. Това каза днес кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на строителните работи на третия лъч на метрото при ул. “Георги Софийски“ заедно с министъра на транспорта и информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, министъра на околната среда и водите Нено Димов и изпълнителния директор на „Метрополитен“ проф.Стоян Братоев.

Тунелопробивната машина, проектирана специално за столичното метро, е достигнала до ул. “Георги Софийски“. Към момента физическото изпълнение на първия участък е 56 %, каза също кметът Фандъкова.

Произведен е и първия нов метровлак, за който се провеждат изпитания за сертифициране на полигон в Германия. В процес на производство са още 8 метровлака.

Линия 3 от метрото, която се изгражда в момента, се състои от два участъка с обща дължина 12 км:

Първи участък е с дължина 8 км и 8 метростанции от „Красно село“ до бул. “Владимир Вазов“ и втори участък – „Ул. Житница – Овча купел – Околовръстен път“ с дължина 4 км и 4 метростанции. Първият участък от Линия 3 започна да се строи от януари 2016 г., а втория от юни 2017 г.

От първия участък с тунелопробивната машина се изгражда двупътен метротунел, монтирани са конструкци, произведено и доставено е част от оборудването на системите за управление и функциониране. Поетапно ще бъдат възстановени улиците и булеварди.

С Министерство на околната среда и водите работим в синхрон за всички мерки за намаляване на вредните емисии във въздуха. Метрото е не само най-големия транспортен, но и екологичен проект, като с изграждането на третия лъч ще спестяваме 90 хил. т. на година вредни емисии, посочи също кметът Фандъкова. Близо половин милион души ще използват метрото със завършване на Линия 3.

В контекста на предстоящите преговори за бюджетна рамка в ЕС е важно да се преборим за Кохезионните фондове. Метрото е истински интермодален проект и е изключително успешен, посочи министър Московски.

Проектът за двата етапа от третата линия са одобрени от Европейската комисия. В новия програмен период 2014 – 2020 г. метрото стана първия одобрен проект по новата Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура”. Общата стойност на проекта,по двата етапа, след приключване на тръжните процедури и сключването на договорите за изпълнение възлиза на близо 500 млн. евро, от които 388 млн. евро са Безвъзмездна финансова помощ (БФП) и се осигуряват от Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 – 2020 и съфинансиране от страна на Столична община от 111 млн. евро.

Източник: Столична община

Изградени са 3 км тунел от третия лъч на метрото
Гласувайте за тази статия

placeholder