Изкуствена могила попива замърсения въздух в Торино


„Планина-гъба“ (Sponge Mountain) е предложение на архитекта Анджело Ренна да се издигне 90-метрова могила от почва, която ще абсорбира въглеродния двуокис от въздуха в Торино.

Рена си представя изкуствената планина да е направена от изкопаната пръстот строеж на железопътен тунел, планиран да свързва северния италиански град и Лион, Франция.

Планината ще поглъща пасивно въглеродния диоксид, който се отделя в атмосферата от промишлеността и движението, като се блокира в почвата, така че вече не допринася за изменението на климата.

Жителите на Торино също ще могат да се наслаждават на това, тъй като ще имат възможността да засадят дървета и да изградят алеи, които ще превърнат могилата в истински парк.

Рена разработва концепцията за SUCCESS, проект на Engineering and Physical Sciences Research Council (EPSRC) в Обединеното кралство, който финансира изследване разглеждащо потенциала за използване на почвата за улавяне на въглерод.

Учени, инженери и еколози работят съвместно с дизайнерите, за да проучат начините, по които почвата може да бъде оптимизирана, за да абсорбира въглеродния диоксид в градската среда.

 

Очаква се по време на строителството на тунела да бъдат премахнати около шест милиона тона почва. Според изследването на SUCCESS,  този вид изкопана почва има голям капацитет за улавяне на въглероден диоксид.

Торино вече е един от най-замърсените градове в Европа. Според скорошен доклад на Световната здравна организация, въздухът на града има концентрация на частици от 39 микрограма на кубичен метър. Замърсяването се влошава от географското положение на Торино. Предишните опити за ограничаване на замърсяването на въздуха включват въвеждането на временни забрани за движение.

Проектите за улавяне на въглерод като Sponge Mountain са един от многото проекти за геоинженерство, които учените и архитектите търсят, за да разрешат проблемите създадени от човечеството. ООН е определил краен срок от 12 години за страните да предприемат действия срещу изменението на климата или рискуват глобално бедствие.

Примерите за решения на геоинженери включват изпомпване на газове в стратосферата, които имитират охлаждащия ефект на вулканично изригване и боядисване на покриви в бяло, за да отразят слънчевата светлина.

Източник: Dezeen

Изкуствена могила попива замърсения въздух в Торино
Гласувайте за тази статия

placeholder