Изследване свърза уличното LED осветление с рак


Изследователи от университета в Ексетър и Института за глобално здраве в Барселона са стигнали до заключението, че съществува „силна връзка“ между излагането на LED осветление и повишения риск от рак на гърдата и простатата. „Синята светлина“ излъчвана от LED светлини оказва влияние върху дневния ритъм и съня, които след това оказват влияние върху нивата на хормоните. „Хората са еволюирали, така че да се нуждаят от светлина през деня и тъмнина през нощта“, каза изследователят Алехандро Санчес де Мигел пред The Telegraph. „Тъй като градовете заменят по-старото осветление, всички сме изложени на по-високи нива на“ сини „светлини, които могат да разрушат биологичните ни часовници.“

Предишни изследвания са документирали канцерогенния риск от работа на нощна смяна и изкуствена светлина. „Знаем, че в зависимост от нинтензивността и дължина на вълната, изкуствената светлина, особено в синия спектър, може да намали производството на мелатонин“, обясни съавторът на проучването Мартин Аубе към EurekAlert. В допълнение към регулирането на сънните цикли, мелатонинът действа като противовъзпалителен антиоксидант. Синята светлина, която също се излъчва от таблетите, телефона, компютрите и телевизионните екрани, е една от най-късите вълни с най-високи енергийни форми на светлина.

Проучването е направено, тъй като много градове преминават към светодиодни улични лампи, които са по-енергийно ефективни и по-евтини от традиционното осветление. Публикувано в списанието „Перспективи за опазване на околната среда“, в изследването са включени над 4000 души в 11 отделни региони на Испания. Той също така включваше снимки взети от борда на Международната космическа станция, за да се получи по-пълно чувство за въздействие на синята светлина в глобален мащаб. Англия е препоръчала по-нататъшно проучване на въздействието на LED осветлението преди да бъдат широко разпространени по улиците, а Американската медицинска асоциация препоръча на общините и бизнеса да инсталират най-ниско интензивно LED осветление със засенчване, за да осигурят допълнителна защита.

Източник: Inhabitat.com

 

Изследване свърза уличното LED осветление с рак
Гласувайте за тази статия

placeholder