Извънземна сграда ще опазва застрашена река


Ennead Architects и Andropogon Landscape Architects спечелиха международен конкурс за природен резерват в река Яндзъ. Предложеният дизайн е под формата на вълнообразна скулптура, имитираща извивките на най-дългата река в Азия, като се позовава на „биоморфна анатомия“.

Целта на китайския резерват в устието на река Яндзъ в Шанхай е да спаси критично застрашените видове и да възстанови естествената екология на река Яндзъ, която е засегната от замърсяване и строителство. Проектът също така има за цел да привлече обществеността и да повиши екологичното съзнание чрез потапяне в изживявания. За постигането на тези цели, сградата с площ от 40 000 квадратни метра, която ще се намира в резервата от 17,5 хектара на остров в устието на реката, ще се състои от аквариум с двойна функция и изследователски център,където ще бъдат положени усилия да се заселят застрашените китайски риби.

Разделена на три крила, обединени около централен гръбнак, структурата ще бъде изградена с кръстосана ламинирана дървена конструкционна система, обвит в лека PTFE обвивка, която ще изпълни интериора с дневна светлина.

Вътре, изградените влажни зони озеленени с местна флора и водни растения, осигуряват красива връзка с откритото и служат като система за биофилтрация на аквариумната вода, „което води до нова парадигма на екологичното равновесие“, заявиха дизайнерите в своето прессъобщение.

Ландшафтният дизайн в и около сградите имитира естествените екосистеми на бреговата линия, открити в басейна на река Яндзъ и осигурява възможности за отглеждане  на китайски есетрови риби и морски свине. Посетителите ще могат да разгледат тези басейни от подвижни пътеки, които се вият в цялата територия на кампуса.

Източник: Inhabitat.com

Извънземна сграда ще опазва застрашена река
Гласувайте за тази статия

placeholder