Как 100-годишна къща придоби пасивни характеристики


В Стайвесант Хайтсисторическия квартал на Брулкин, Ню Йорк, между редиците стари къщи от кафяв камък има една къща, която не прилича на другите. Това е домът на Рут Мандл и Боби Джонстън, началниците на CO Adaptive Architecture, които наскоро довършиха няколко- годишния си проект, с който да превърнат 100-годишната си къща в енергийно ефективна “пасивна къща”.

Концепцията за “пасивен” дом е лесна: да се намалява енергийния разход за отопление с 90%. Конструкцията на къщата трябва да е херметична (с вградена вентилационна система за чист въздух), за да изолира интериора от климатичните влияния и да поддържа комфортна температурата през цялата година. С допълнително отопление и охлаждане къщата се снабдява единствено от електрическа термопомпа, което прави общото потребление на енергия в дома достатъчно ниско, за да се захранва изцяло от слънчеви панели, монтирани на покрива.

За да запазят историческата фасада от кафяв камък, изолацията е приложена само от вътрешната страна на къщата. “Искахме да приготвим сградата за бъдещето без да загубим оригиналната красота”, казва Мандл“Контрасът между старото и новото придава очарователния ефект на реновацията.” Интериорът от 195 кв. м. е изпълнен с детайли, които си струва да се пазят. Съществуващите дървени детайли бяха премахнати, шлайфани и монтирани обратно или дарени на местна нестопанска организация рециклираща строителни материали. Детайлите по мазилката бяха възстановени, а тези, които не можаха да бъдат спасени, като например медальона по тавана бяха старателно пресъздадени.

Едно от малкото места, където оригиналния план на етажа е значително променен е в кухнята. Тя е разширена до ширината на къщата. Сега отвореният простор дава възможност да се образува многофункционално пространство. То може да се използва от  семейство не само за готвене и ядене, а и за забавление, работа и игра. “Искахме в това помещение да се усеща комфорт и уют”, казва Джонстън. Топлината от готвенето помага да се отоплява сградата през зимата. Придава на помещението допълнително значение. “То стана центъра на нашия дом.”

Стената от шперплат, издълбана от дупки за дюбели, придава модуларна система на кухненските стелажи. Визуално връзва кухнята с други детайли от шперплат в къщата. Системата на осветлението също е гъвкава. Може да се нагласи ярко осветление за готвене, което после за се затъмни по време на хранене. Светлата и модерна цветна палитра контрастира с класическата фасада на сградата.

Първият опит на Мандл с пасивните къщи бил преди десетина години. Тогава тя помагала да се препроектира къщата на родителите й в родната Австрия. Оттогава тя се стреми да прилага принципите на пасивните къщи във възможно най-голямата част от работата си.

Източник: homes.interiordesign.net

Снимки: Peter Dressel

 

research symptoms