Как е направена пързалката по бобслей за Олимпиадата


Може бобслея да не е най-популярният спорт сред деца и възрастни, но това е сред най-гледаните събития на всяка зимна олимпиада. Може би тръпката от движещи се с бясна скорост хора по метални тръби носи на зрителите истинско удоволствие. Няма съмнение, че драмата, опасността и радостта от победата привличат хора на всякакви години, за да станат свидетели на някои от най-добрите атлети на планетата. На тазгодишните Зимни олимпийски игри в Пьонгчанг, Южна Корея, събитията по бобслей ще се състоят в център Alpensia – място голямо около 150 000 квадратни метра, което може да побере до 7 000 фенове (1100 седящи и 5900 правостящи). Публиката ще присъства, за да стане свидетел на мъже и жени, които се състезават в шейни за двама или четирима души, криволичат и летят по 16 криви, всяко място с различна степен на трудност ипроцента и с максимална скорост от 135 км в час.

Пързалката е проектирана и построена от фирмата Daelim Industrial, базирана в Южна Корея. Докато Daelim участва в широк спектър от индустрии в света (като например нефтохимическата промишленост), строителната и инженерната дейност на компанията е била натоварена със създаването на центъра Alpensia. Доста голяма задача за всяка една фирма, да не говорим за краткия срок за завършване на структурата. „Най-трудната част от работата е времевата рамка“, казва Мин-Су Джанг, старши мениджър, работещ по Alpensia в Daelim. „Целият ни фокус бе да създадем уникален курс, който най-добре се вписва в топографията на пространството и да го направи в рамките на бюджета на проекта. Но краткият период на строителство беше предизвиктелство и не даде никакво място за грешки“.

За да ускори процеса на изграждане, Daelim предлага нова технология. Бобслейските пързалки изискват слой от пет до десет сантиметра лед по регулаторни стандарти. За да се гарантира, че ледът остава с постоянна температура по време на състезанието, в трасето се монтират метални тръби, които да поддържат стабилна температура гарантираща скоростта и безопасността. Daelim не може да разчита на хората да заваряват тръбите под леда, тъй като това ще отнеме твърде дълго време. В резултат на това компанията използва автоматизирана машина, която завършва всяка секция на заваряване за 90 секунди (приблизително една десета от времето, през което би се справил човек).

По време на процеса по проектиране и изграждане, Daelim следи и за събития, които са извън техния контрол. В случай на лошо време, като дъжд, сняг или дори градушка по време на бобслей събитията, които започват от утре, Daelim проектира покрив защитаващ леда и състезаващите се спортисти. „Мястото е проектирано така, че спортистите да могат по всяко време да участват в събитията си – дори при дъжд и сняг, или дори при прекалено много излагане на слънце“, казва Янг. – „Наложително е ледът да не се стопи.“

Проектирането и изграждането на Alpensia изисква много усилия и финансиране. И докато мнозина се оплакват, че олимпийските събирания прахосват милиони за строителство и след няколко седмици бързо биват забравяни, то тази пързалка по бобслей ще продължи да има живот след церемониите по закриване. Планът за нея е не само да бъде домакин на олимпийските игри, но да остане отворена и за публиката, ако някой се престраши да изпробва уменията си.

източник: Architectural Digest

Как е направена пързалката по бобслей за Олимпиадата
5 (100%) 1 глас(а)

placeholder