Как кулата на Пиза не е паднала досега?


Екип инженери най-сетне разкри тайната на това как привидно нестабилната Наклонена кула в Пиза в Италия успя да остане така в продължение на повече от шестстотин години, дори и в сеизмично активен район. Екип, ръководен от университета „Рим Тре“, стигна до извода, че височината на кулата е 55 метра, а меката почва, в която тя стои и структурната здравина на мрамора, допринасят за забележителната устойчивост. Това явление е известно като динамично взаимодействие между почвата и структурата (DSSI). „По ирония на съдбата, една и съща почва, която е причинила нестабилнатта и е довела Кулата до ръба на колапса, може да се каже, че й помага да оцелее в тези сеизмични събития“, заяви изследователят на университета в Бристол Джордж Милонакис.

Строителството на камбанарията на Пиза започва през 1173 г., а кулата започва да се навежда, когато строителите достигат третия етаж. Дори тогава инженерите разбират, че уникалната почвена смес около обекта е отговорна за наклона. След като религиозните войни и конфликтът прекъсват строежа, кулата е завършена окончателно през 1370 г. Въпреки че наклонената кула изглежда стабилна, то през 20-и и 21-и век бяха положени доста усили, за да може тя да бъде запазена.

Изследователският екип допълни предишните проучвания като изследва структурните и сеизмични данни с течение на времето. Те също така се  направиха задълбочен анализ на физическите, механичните и химичните свойства на материалите, използвани за изграждането на кулата, както и на скалата и почвата, в които е била закрепена. Поради DDSI, земята, в която се намира кулата, е изолирана от сеизмичните трусове, предпазвайки я от честите и мощни земетресения, които исторически засегнаха Пиза. Тези констатации ще бъдат представени на 16-та Европейска конференция по земетресенията през юни.

Източник: Inhabitat.com

Как кулата на Пиза не е паднала досега?
Гласувайте за тази статия

placeholder