Как ще изглежда Токио през 2045 г.


Според доклад на Световната здравна организация през 2014 г. градовете представляват 54% от общото население на Земята в световен мащаб, докато през 1960 г. те са били само 34%. Тази възходяща тенденция, заедно с повишаването на морското равнище от глобалното затопляне, може да остави някои от най-големите метрополиси в света пренаселени и с масови наводнения, сред други природни бедствия.

В Япония официалните лица решиха да започнат инициатива, наречена „Следващия Токио“( “Next Tokyo”), където архитектите ще създадат футуристичен мега-град, адаптиран към изменението на климата през 2045 г. Kohn Pedersen Fox Associates и Associates Leslie E. Robertson обединиха усилията си да предложат визия за нов град в залива Токио. Техният дизайн включва елементи, които подобряват готовността на пристанището за природни бедствия (като земетресения и тайфуни), както и жилищна кула с височина близо километър и район, който е с добре устроен обществения транспорт. Шестоъгълните структури на развитието по вода, вариращи от 150 до 1500 метра по ширина, са били изобразени на слоеве, за да се сведе до минимум въздействието на интензивните вълни от залива, като същевременно позволи на корабите да имат лесен достъп до забързаното пристанище.

Нещо повече, някои структури ще бъдат предварително напълнени с вода, което ще позволи достъп до островите, които са публични плажни зони и градски земеделски парцели. Солената вода от залива също ще бъде запазена за отглеждане на водорасли, източник на възобновяемо и чисто гориво. Един от компонентите на плана, който е привлякъл много внимание, е високият небостъргач. Sky Mile Tower, както се нарича той, ще се издигне на около 1700 метра – два пъти по височина на Burj Khalifa, най-високата сграда в света към момента.

Небостъргачът ще има жилища с около 55 000 обитатели с многобройни небесни лобита, където жителите ще споделят удобства като търговски центрове, ресторанти, хотели, фитнес зали, библиотеки и здравни клиники. Шестъгълният дизайн на сградата е замислен след като ред тестове на ветровете доказват, че аеродинамиката на формата създава най-устойчиви на вятъра резултати. Голям проблем за архитектите е било измислянето на изпомпването и разпространението на вода до хората на километър в небето. Те решават проблема като проектират фасада, която може да събира, обработва и съхранява вода на различни нива в кулата като разчита на гравитацията за естествено разпределение. Представители на „Следващия Токио“ вярват, че стойността на новите имоти край брега в Токио би могла да помогне за заплащането на строителството на проекта, ако предложението бъде прието.

Източник: Architectural Digest

Как ще изглежда Токио през 2045 г.
5 (100%) 2 глас(а)

placeholder