Всичко за ремонта - част II

Какво да знаем преди да къртим


Няма как, всеки ремонт започва с къртене – независимо дали ще правите баня, кухня, покрив и т.н. Фирмите днес предлагат така звучната услуга „кърти, чисти, извозва“, която кара всичко да изглежда много лесно и просто. Когато избирате фирма за къртене е добре първо да се разберете за оглед, за да може майсторите да добият представа какво точно искате и колко би ви струвало.

Ако решите да наемате фирма за къртене би било от голяма полза да ги предупредите къде минават кабели, тръби и др. Най-добре ще е ако имате планове на жилището ви, където да са описани тези неща. Имайте предвид, че ще е хубаво предварително да проверите дали замислените от вас промени могат да бъдат реализирани. За целта може да се консултирате със специалисти или да проверите в общината. Понякога, без да искаме, може да нанесем големи поражения по структурата на сградата. Така преди време нормален ремонт се оказа причината за евакуацията на жилищна сграда в София, заради голяма пукнатина в конструкцията.

Набавянето на нужната документация е от съществено значение, тъй като ако не разполагате с такава може ремонтът ви да бъде спрян. Проверете добре дали замислените от вас промени изискват разрешително, защото ако се окаже, че ви трябва и нямате, евентуална проверка може да спре ремонта ви докато не се сдобиете с необходимите документи.

Друг важен момент е сключването на предварителен договор с фирмата, в който е уточнен срокът за изпълнение на ремонтните дейности, както и цените. Питайте дали цените, които ви предлагат са с включено ДДС или не са, дали  включват чистене и извозване. Много фирми предлагат само къртене, а други само извозват. Добре е тези неща да са ясни предварително. Подробно за наредбата и дали са ви необходими документи може да проверите ТУК

Проверете и разберете къде ще бъде извозен вашия боклук. Искайте документи от фирмата за извозения боклук и мястото, където той се изхвърля. Имайте предвид, че ако фирмата изхвърли боклук на нерегламентирано място, вие също носите наказателна отговорност. В различните региони на България има строго определени депа за изхвърляне на строителни отпадъци, където фирмата е задължена да закара вашия боклук. За целта вие си плащате такса смет. Може да научите повече по въпроса ТУК

Преди да влезат майсторите у вас, застелете хубаво всички мебели с найлони. Най-добре със строителен найлон. Дори да къртите на едно определено място, то финният прах се разнася много лесно и се набива по мебелите. Подсигурете се, че разполагате с маски за прах, за всеки случай. Не забравяйте да предупредите съседите, за да има мир и спокойствие.

Пожелаваме ви успех в начинанието, да мине всичко като по вода и да ви се получат нещата, както сте планували и искате!

Предлагаме ви приблизителни цени на услугите:

Къртене на бетон     –     15 – 30 лв./м3

Къртене на тухла      –     2 лв./м3

Къртене на фаянс, теракота  –  около 1 лв./кв.м.

Къртене на фаянс с мазилка  –   1 лв./кв.м.

Къртене на замазка до 5 см.  –   1 лв./кв.м.

Къртене на замазка над 5 см. –   1 лв./кв.м.

Къртене на мозайка  –  1 лв./кв.м.

Къртене на мазилка  –   1 лв./кв.м.

Къртене на бетон линеен метър      –    около 10 лв./л.м.

Къртене на YTONG – 1лв./кв.м.

Къртене на комин    –   от 30 до 50 лв.

Подпрозоречно пространство – 10 – 20 лв.

Пробиване на отвор за врата струва 10-12 лв./кв.м.

Демонтаж на винкел: (балкон, всички етажи)  – 1 лв./л.м.

Демонтиране и отстраняване на дървени, метални каси – около 1-2 лв./л. м.

Къртене тоалетна  –  50 – 90 лв.

Къртене на вана – от 40 до 100 лв.

Къртене на външни решетки – между 20 и 40 лева

Сваляне на тапети – около 1 лв./кв.м.

Товарене без асансьор ще ви струва около 0.50 лв. на етаж

Извозването е на количество като до 3 тона цената за извозване е 20 лева на курс. Гледайте да е с включена такса смет. 

Цените са примерни и са взети осреднени стойности от най-популярните фирми за къртене и извозване в момента.

Снимка: Bosch

Още по темата:

Откъде да започнем ремонта?

10 въпроса преди да започнем ремонт на кухнята

Какво да знаем преди да къртим
4 (80%) 2 глас(а)

placeholder