Какво празнувате днес – Св. Валентин или Трифон Зарезан?


На днешния ден обикновено възникват най-много спорове отнасящи се до празнуването на Западни и български празници. На 14 февруари едновременно отбелязваме Св. Валентин и денят на лозаря – Св. Трифон Зарезан.

Св. Валентин навлезе в българската култура сравнително отскоро. Празникът се посреща с противоречиви мнения. Някои са готови да го прегърнат, да купят цветя и бонбони на любимия си човек, да приготвят вечеря на свещи или просто да излязат заедно. Макар празникът да е позитивен като цяло, то той не се вписва в родната традиция и намира доста противници.

Името на празника идва от един от двамата християнски мъченици, наречен Валентин, живял през 3 век. Първоначално стар римокатолически празник, той започва да се свързва с романтичната любов през Средновековието. На този ден още през 14 век в Англия започва да става традиция да се разменят любовни послания под формата на т. нар. валентинки. Съвременните символи на любовта сега са сърцето и образът на крилатия Купидон.

Трифон Зарезан обикновено е по-предпочитаният празник от българите. На този ден празнуват и соколари, градинари и кръчмари! Днешният празник е свързан с първия стопански процес в годишния цикъл на обработка на лозата – пролетното ѝ зарязване. След резитбата мъжете се отдават на шумни гуляи. Преди да седнат на обща трапеза насред лозята, те си избират „цар“, когото кръщават Трифон. Най-възрастният от лозарите поставя в средата на трапезата китка босилек, увита с червен вълнен конец и три лозови пръчки. После подканя присъстващите: „Който е честит, нека поеме китката и да стане цар на лозята!“ Онзи, който желае да поеме ролята на Трифон, взема китката и останалите го поздравяват с „Честито ти Трифонство“ или с „Честито царство“. „Царят“ е окичен с венец от първите отрязани лозови пръчки, който носи на главата си и с друг венец, който слага през раменете си. Качват своя цар на каруца, която сами теглят и церемониално обикалят лозята.

Какво и да изберете да празнувате днес, пожелаваме ви да ви е весело, шастливо и да се лее вино 🙂

Какво празнувате днес – Св. Валентин или Трифон Зарезан?
Гласувайте за тази статия

placeholder