Капсули със замърсен въздух от целия свят


Замърсяването на въздуха е тих убиец, отговорен за милиони смъртни случаи по света. В опит да подчертае проблема с околната среда, британският художник Майкъл Пински създава пет взаимосвързани геодезични купола, наречени „шлюзове за замърсяване“, които позволява на минувачите да опитат качеството на въздуха от пет града по света – Пекин, Сао Пауло, Лондон, Ню Делхи и остров Татура в Норвегия. Създаден в сътрудничество с датската компания за филтриране на въздух Airlabs, временната инсталация се появи за Деня на Земята край квартала Съмърсет в Лондон.

Пински симулира атмосферните условия на всеки град използвайки безопасни химикали, които емулират относително наличие на озон, прахови частици, азотен диоксид, серен диоксид и въглероден окис. Посетителите преминават през все по-замърсени клетки, започвайки с девствения норвежки остров Таутра, следван от „Living Diesel“ в Лондон, смайващия Ню Делхи, тихият Пекин и най-накрая опушен Сао Пауло, след което посетителите се отпускат, като излизат през шатрата „Таура“.

Норвежкият университет за наука и технологии Trondheim първоначално възлага на Пински инсталацията като част от проекта Climart в Норвегия. Проектът беше временно изложен до вчера в Лондон. Той има за цел да обърне по-голямо внимание на въпроса за замърсяването на въздуха и да доведе до промяна в поведението на посетителите се предлага и брошура, в която се описват начини за намаляване на излагането на замърсяване на въздуха в Лондон.

Източник: Inhabitat.com

Капсули със замърсен въздух от целия свят
Гласувайте за тази статия

placeholder