Карло Роси : Почти няма държава,  в която да не продаваме продукция на Метекно

История за един италианец и строителния бизнес в България


Интервю на Ани ДАМЯНОВА

Снимки:Цветослав Асенов

Разговарям с Карло Роси, Изпълнителен директор  на Метекно за Югоизточна Европа. Разговорът ни е на български език и усещам, че той се чувства много добре. По-късно разбирам, че езикът никога не е бил бариера за него, защото преди да дойде в България, е работил в Чили и Мексико. За десетте си години тук е научил повече за българите, отколкото ние самите знаем за себе си, но хубавото е, че нещата, които харесва в нас, са повече от тези за поправяне. Бих допълнила също, чудесен дипломат…, но може би и на това ще му дойде времето.

Един човек на динамиката, определил за своя мисия сега развитието на Метекно.

Карло, от кога работиш в  Метекно?

Дванайсет години съм в Група Метекно. Първите две години бях в Южна Америка – Чили и Мексико  и след това в България.

Каква е твоята позиция в Метекно?

Аз съм Изпълнителен Директор на Метекно България, която отговаря за бизнеса за цяла Югоизточна Европа, около 12 държави.

От колко време си в България и как се чувстваш в тук?

От десет години съм в България и … чувствам се добре, въпреки че не беше моя избор.

Какво е първото нещо, което научи за българите?

Че разликите са много повече, отколкото аз очаквах. Има обаче едно нещо което ми направи силно впечатление още първия ден – България по някакъв начин ми напомни за Италия, за времето, когато бях дете…,което е много хубаво.

Какво очакваше? Да сме по-близки с италианската култура и поведение?

Не е лесно да се обясни с две думи. Мога да кажа, обаче, че България представлява един голям тест, вид изпитание за всеки чужденец.  Тя е пример за това, че винаги и на всякъде можеш да научиш нещо ново, благодарение на което можеш да станеш по- богат.

Кое качество в българите ти направи най-силно впечатление в началото?

Много ме впечатляват и ми харесват скромността, непринудеността и  факта, че българите умеят да се радват  на дребните неща в живота си. Това е едно страхотно качество.

Защо реши да останеш толкова дълго в България?

Това е нещо като мисия, която взех присърце. В нашата фирма изграждаме от нулата един остров на ефективност и професионализъм, място където е приятно и ентосиазиращо да се работи. Това се дължи на интелигентността, чувството за отговорност и сериозността на хората, с които работя и които ми помагат в тази мисия. Никога не бих могъл да си тръгна, оставяйки нещата недовършени. Освен това, има и лични причини, които ме карат да остана тук.

Какво е образованието ти? 

Завършил съм съвременна история и международни отношения в моя роден град Неапол. А по-късно и Бизнес управление.

dsc00437

Кое от наученото  използваш повече в работата си –  дипломацията или бизнес управлението?

Психологията. Ще ви дам един пример: бях при клиент в Гърция, който започна разговора рязко. Прекъсваше всяка моя фраза. Ако аз кажех, че ние инвестираме в качеството, той отговаряше, че това не е вярно. Ако аз кажех, че нашата техническа спецификация отговаря на неговите нужди, той отговаряше, че мострите, които съм му изпратил не отговарят на реалния продукт и т.н. Това беше типичният пасивно-агресивен тип. Той не казваше нищо по своя инициатива, присъстваше само като контраст на това, което бях аз. Той не знаеше кой е, знаеше само, че не е като мен. Ако аз му бях казал, че съм каубой, той щеше да каже, че е индианец. В действителност не говорехме за бизнас, той разказваше за себе си и за своето детство. Разбрах, че той просто имаше нужда да стовари целия си гняв върху някого и че в действителност няма нищо против мен. Не му противоречах, а го оставих да излее напрежението си. Накрая той каза,че  в крайна сметка не виждал защо да не работим заедно…. Когато излязохме от срещата, аз казах на нашия инженер, който беше с мен „Видя ли? Постигнахме това, което искахме от самото начало.” С други думи дипломацията и бизнес управлението сами по себе си не са най-важното.  Те са само инструмент в услуга на по-високи познания. Безполезно е да сме дипломатични, ако не знаем къде и как да използваме дипломецията.

Интересна история. А коя беше най-голямата ти трудност тук?

И в началото, и сега най-трудно ми  е да променя някои неща в мисленето на хората,  да провокирам оптимизъм, положителни мисли. Но тази промяна е много трудна. Аз разбирам хората, няма много неща, който да им  помагат да си оптимистични…

Можеш ли да направиш сравнение между Южна Америка и Европа по отношение на бизнеса?

Това, което веднага разбираш, че липсва, след като излезеш от Европа, е професионализма. Европа е много развита и  регулирана по отношение на бизнеса. Стандартът ни на живот и на мислене стигна такова високо ниво, че самите ние забравихме, че  трябва да го защитаваме. Още има такива, които спят и не виждат този проблем.

Да, прав си.

Най-вече, защото проблемът идва отгоре. Европа се управлява от хора неадекватни, а с такава важна роля, които са откъснати от реалността. Те отправят към населението грешни послания и много граждани смятат, че всичко, което правим в Европа, е нормално и че всички народи трябва да го харесват и одобряват, но видяхме, че не е така. Затова казвам, че трябва да се грижим за това, което сме създали,  да го защитаваме от тези, които искат да го разрушат. Има една латиска поговорка:  „ако искаш мир, подготви война…”. Жалко, но е така.

 

dsc00433

Метекно България е  позната на пазара като производител на стенни и покривни панели. Би ли ни разказал малко повече?

Метекно е италианска компания, създадена в Милано през 1961 година.  Може да се каже, че собственикът на компанията, който е бил строител, е открил начина как производството на сандвич панели да бъде бързо и евтино решение. Всъщност той е търсил решение за негов обект и така стига до този продукт. Десет години по-късно голяма  индийска фамилна компания купува акциите на Метекно и я развива на световно ниво. Това е накратко историята на Метекно. Тя запазва, разбира се, италианския си облик, много управители са италианци, имаме доста италиански партньори и доставчици.

В колко държави имате производство или  предствителства?

Производство имаме в дванайсет държави, представителства в още толкова и четири производства в партньорство с други компании. Може да се каже, че почти няма държава,  в която да не изпращаме наша продукция.

Има ли някакъв нов продукт, за който би искал да споделиш сега, а ние по-късно ще го представим по-подробно в www.1kam1.com?

Да, два са новите продукта. Единият е панел, който е приложим в земеделието и е доста търсен напоследък, а другият е имитация на покрив.

Какво искаш да знаят за вас клиентите ви? С какво се свързва името ви?

Метекно е световен лидер, който винаги търси дългосрочни отношения с клиентите и доставчиците си  и не прави компромис по отношение на качество. С това бих искал да свързват името на Метекно – професионализъм и коректност.

Случвало ли се е да направиш компромис за нещо, а  после да съжаляваш?

Да. Както се казва, най големият ни враг сме си самите ние. Понякога съм правил компромиси със себе си, за което съжалявам.

Какъв е капацитета на фабриката?

Милион и осемстотин кв.м на година.

С кои пазари работите?

Работим с Гърция, Румъния, Унгария, Сърбия, Македония, Косово,  Босна,  Молдова, Украйна, Литва, Армения,  Грузия, Азърбейджан и България, разбира се.

А с кои ти се иска да започнете работа?

Ще го кажа така. Иска ми се да започна работа с тези клиенти, които си мислят, че спестяването на пари сега е спестяване изобщо. Аз мисля, че не е така и искам да им го докажа. Инвестицията сега в качество наистина си заслужава. Това ще се усети по-късно. Убеден съм, че е така. Бих искал да работя също с архитектите още на ниво проектиране, с фирми , които имат истински намерения.

Какъв тип са вашите клиенти?

Най-голям процент са строителните фирми.

Ако можеше да започнеш отначало своето професионално развитие, какво би променил. Има ли нещо, което ти се иска да промениш и защо?

Както в работата, така и в живота ние не сме пълни господари на съдбата си, очевидно е. Ако изляза от къщи и на главата ми падне астероид, няма да има място за философски разсъждения. Но всеки ден съществуват милиони решения, който можем да вземем, за да подобрим живота си. А обикновено не го правим, забравяме за това. Живеем механично. Аз съм правил тази грешка, което ме доведе до това да водя различен живот от този, за който съм мечтал. Но е важно да си даваме сметка за това, и да променим, онова което може да бъде променено.

Има ли приятелства в бизнеса?

Би могло да има лоялност, уважение и коректност. Всички тези неща са доста близки до това, което наричаме приятелство.

Какво ще кажеш за бизнес етиката, има ли я? Има ли морал в бизнеса? Говоря за плащанията, за сроковете, за мъжката дума.

Аз съм видял и усетил от всичко, което споменаваш.  Има много коректни фирми и изключително некоректни също. Но като цяло мисля, че има етика в бизнеса, тя е по-често срещана. Използвам случая да благодаря на всичките си клиенти, които имат доверие в нас и избраха Метекно за свой партньор.

Женен ли си? Имаш ли деца?

Разделен съм и имам едно дете.

В какво вярваш? Спиш ли спокойно?

Спя спокойно, но малкоJ)) Първият въпрос изисква доста по-дълъг отговор. Най-краткото, което бих могъл да кажа, е, че вярвам в хората. Това е единственият начин да вярвам в самия себе си. Има хора, които се оплакват и не вярват в никого. Съответно и на тях не бива да се има доверие. Защо те да са по-добри от останалите? В действителност, когато не вярваме в хората, животът е невъзможен.

По-лесно казваш„да” или „не”?

Като всички конструктивни и миролюбиви хора, по-често казвам „да“.

dsc00427

За какво мечтаеш?

Понякога минавам пред някое училище или детска градина, гледам децата, и се опитвам да си представя какъв ще бъде животът им след 30 години … Аз мечтая животът им да е по-хубав, в една по-справедлива държава. Това, което в момента виждам не е окуражаващо. В сравнение с преди 30 години, какво се произважда в България? До колко повече блага и услуги хората имат реален достъп? Колко книги се издават, колко филми се прожектират? Какви успехи има в спорта? Ясно е, че нещо се е объркало… Но трябва да дойде поколение, което ще се събуди, и ще промени всичко това.

 

Карло Роси : Почти няма държава,  в която да не продаваме продукция на Метекно
5 (100%) 2 глас(а)