Къща, която издържа на урагани


Все по-нарастващата заплаха от опустошителни урагани и торнадо е вдъхновила студентите от Университета в Алабама да създадат къща SURVIV (AL). Захранващият от слънчева енергия дом е ултра-устойчива структура, изградена, за да издържи на въздействието на екстремното време. Домът дори идва със заградена в стомана „безопасна стая“, вградена в подовата настилка, която е толкова сигурна, че може да издържи на дъски, които летят във въздуха при 320 км в час.

За отправна точка студентите са използвали суровият торнадо сезон от 2011 г. в Алабама, който отне стотици животи и причини щети за 10,8 милиарда долара. Те създават концепцията на SURVIV (AL), базирана на три ключови елемента: смекчаване на топлината, силна атмосферна сигурност и „бързa издръжливост“. Терминът „бърза издръжливост“ се използва от екипа, за да опише структура, която бързо може да бъде възстановена след природно бедствие, осигурявайки енергийно-независим подслон, който, макар и повреден, все още ще запази безопасността на семействата.

В сърцето на многобройните гъвкави характеристики на дома е „сигурната стая“, композитно и стоманено пространство, което има за цел да предпази хората в тежки бури. Пространството е разположено под нивото на подовата настилка на дома, което му осигурява постоянна и стабилна основа при всякакви обстоятелства. Всъщност пространството е в състояние да издържа на екстремни метеорологични условия с ветрове до 400 км в час. В случай на нужда от дълго време в подслон, стаята разполага с водна филтърна система, която може да пречисти до 10 000 галона вода.

Като част устойчивият дизайн, SURVIV (AL) House, която е задвижвана от слънчева енергия, има редица устойчиви характеристики, правейки го самосподдържащ се през цялата година. Ориентирана да се възползва максимално от естествената циркулация на светлината и въздуха, къщата е построена с дълга северна веранда с прозрачен покрив, позволяващ на обитателите да се насладят на открито пространство.

За икономия на енергия, структурата е обвита в енергийно ефективна обвивка с плътни, двойно-гредови и добре изолирани стени. Тази силна изолация спомага за поддържането на приятен климат, като управлява топлинното извличане през лятото и същевременно намалява енергията, необходима за охлаждане на интериора. Друга характеристика, вдъхновена от горещия и лепкав климат на Алабама, е мобилният робот за климатизация, който се върти около дома, издухвайки хладния въздух. Къщата е оборудвана с иновативна система за изсушаване, предназначена да намали или избегне потенциалната плесен, която често идва от силни валежи.

Източник: Inhabitat.com

Снимки:  Mike Chino 

Къща, която издържа на урагани
Гласувайте за тази статия